Nyheter 4 februari 2020

Sex svenska artister och musikbranschpersoner till Keychange

Svenska artisterna och låtskrivarna Sara Parkman, The Hanged Man/Rebecka Rolfart och Isabel Neib har tillsammans med musikbranschpersonerna Sarah El Miniawy, Rebecca Tegegne och Amanda Elefelt från Sverige blivit uttagna att delta i Keychange 2020 som jobbar för en jämställd musikbransch. 

Keychange är en global rörelse för att skapa en jämställd musikindustri. Kärnan i projektet är ett karriärutvecklingsprogram som riktar sig till kvinnliga och icke-binära artister och professionella i musikbranschen. Av 700 ansökningar i 12 länder har 74 deltagare valts ut för programmet och sex av dem är svenskar, skriver Stim och Musikcentrum Öst i ett gemensamt pressmeddelande.

Sarah Parkman Hyllad folkmusikartist vars senaste release Vesper blev en av 2019 års mest kritikerrosade album med 4.3 i snittbetyg. Albumet är nominerat till Manifestpriset och Grammis 2020.

The Hanged Man/Rebecka Rolfart Mardrömslik och vacker popmusik som sedan debuten 2013 byggt både fanbase och rykte. Nytt album samt en rad svenska och internationella spelningar är planerade för 2020.

Isabel Neib  Med stilsäkerhet och integritet har hon skapat ett grundmurat rykte som artist och producent. Isabels ”happy/sad” pop får en allt större publik med releaser som Fake love och den senaste Friend.

Amanda Elefelt – Driver det egna musik- och tech-PR byrån Elefelt PR parallellt med indie-labeln Genesis Records. Har lång erfarenhet att arbeta med PR av musikartister både i Sverige och Storbritannien.

Sarah El Miniawy  Med PR och Managementet Simsara Music har Sarah verksamhet både i Sverige (samarbete med bl. a. festivalen Sound of Stockholm) och Storbritannien. Arbetar främst arbetar med experimentella artister från Mellanöstern.

Rebecca Tegegne – DJ’s, eventproducent, artistbokare och projektledare. Ligger bakom DJ-kollektivet Ladieslovehiphop som jobbar för ökad representation av kvinnor inom hip hop.

Den 13–15 februari 2020 möts alla deltagare Stim Music Room i Stockholm för så kallade creative labs och nätverksmöten med tongivande personer i musikbranschen.

I Sverige leds initiativet av Musikcentrum Öst i samverkan med Way Out West/Luger som är den festival där en del av Keychanges svenska aktiviteter äger rum och där även tre artister från Keychange kommer att framträda. Sedan 2018 är är Stim också samarbetspartner i initiativet.

Under 2020 kommer deltagarna, förutom två nätverksträffar i Stockholm och på Reeperbahn Festival, att erbjudas mentorskap via SheSaidSo, deltagande på creative labs på de 13 partnerfestivalerna samt workshops och utbildning. Branschpersonerna kommer att matchas mot relevant musikbransch och artisterna kommer att framträda på minst ett showcase under året.

Christel Valsinger