Nyheter 14 november 2013

SWEDISH MUSIC HALL OF FAME Nu inleds urvalsprocessen till Hall of Fame

I mars 2014 väljs de första representanterna in i Swedish Music Hall of Fame. Utmärkelsen, som kommer att tilldelas exceptionella musikskapare och artister, har instiftats för att visa på betydelsen, bredden och rikedomen i svensk musikhistoria. Igår presenterades juryn.

I vår väljs de första 10-15 svenska musikskaparna och artisterna in i Hall of Fame. Därefter skall ett mindre antal nya namn tillkomma varje år.

Juryn till Swedish Music Hall of Fame består av musikjournalisten Jan Gradvall, ordförande. Övriga jurymedlemmar är Kersti Adams-Ray (journalist och ända sedan 60-talet tidigare programledare på Sveriges Radio och SVT), Per Sinding-Larsen (musikjournalist och programledare på SVT) samt Ametist Azordegan (musikjournalist, programledare och krönikör).

Årets jury har fastställt de kriterier som ska gälla för Hall of Fame. Invalen kommer inte att ske kronologiskt där de äldsta per automatik väljs in först, utan istället belysa den brokighet som den svenska populärmusiken består av.

En av tankarna bakom utmärkelsen är att bygga broar mellan generationer och alla genrer kommer att tas på lika stort allvar, deklarerar juryordförande Jan Gradvall.

Allt från trubadurer och dansband till hårdrock och hiphop är en avgörande del av svensk musikhistoria.

För att bli invald i Hall of Fame måste skivdebuten ha skett minst 20 år innan utdelningen. Vid den första invalsomgången är följaktligen de artister som debuterat 1994 eller tidigare aktuella, detta för att säkerställa ett bestående historiskt värde.

– Vi vill använda Swedish Music Hall of Fame till att levandegöra svensk musikhistoria, förklarar Charlotte Wiking, vd Swedish Music Hall of Fame. Hall of Fame är en permanent utmärkelse som förhoppningsvis kommer att finnas i all framtid.

Vid en ceremoni i vår kommer de invalda i Hall of Fame att uppmärksammas med en hyllningskonsert med tolkningar av samtida artister.

Claes Olson

Bilden, fr.v: Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan, Jan Gradvall och Kersti Adams-Ray