24 maj 2025

Pelle Eriksson slutar på Border Music efter 40 år

Efter mer än 40 år hos bolaget slutar Pelle Eriksson, VD på Border Music. Han hyllas av internationella branschveteraner i veckan i Billboard samtidigt som tidningen benämner honom International Power Player

När MI inledningsvis ställer den traditionella sportfrågan ”Hur känns det?” svarar den nyblivna pensionären Pelle Eriksson:

-Det är givetvis en lite konstig känsla, jag har ju aldrig haft en så lång semester. Men jag får tid att lyssna på musik som inte har med Border att göra, många böcker är olästa, platser osedda, så jag tror inte att kommer att vara ett passivt åldrande. Många av mina närmaste vänner är redan daglediga så det kommer att finnas att göra. Hux flux kan jag ju spela padel 24-7! Jag kommer att finnas kvar som hjälp/mentor hur länge jag nu behövs, men tror att de som tar över är slipade nog att lösa, om inte allt, så det allra mesta.

Hur började det den gången 1985?

-Jag erbjuden jobb av Pär Malmstedt och Jalle Kjellson i skivaffären FolkåRock i Göteborg. Jag blev ganska överraskad och sa nej på studs. Men när jag gick de 500 metrarna hem (med den dagens skivinköp i en påse) hade jag tänkt om och tackade ja. Butiken var bra, hade ambitioner. Mycket av urvalet var importerat från olika delar av världen. Vi blev ganska snabbt grossister, och strax därefter kom de första skivbolagen och gav oss exklusiva rättigheter att sälja deras produkter i Sverige. Sedan rullade det på och fler och fler ville använda vår service. Butiken halverades, vi behövde lagerplats och snart flyttade denna del av verksamheten till en lokal ett par kvarter bort och Border Music Distributions AB föddes 1992.

Det växlade snart över till enbart distribution?

-Vi växte, butiken lades ned och Border Music flyttade till Gamlestan där vi höll till i många år. Vi expanderade och öppnade kontor i Oslo och Köpenhamn. 1995 var det största året rent omsättningsmässigt – det var då Offspring hände. Singeln Self Esteem rusade upp på singellistans första plats och stannade på listan i 30 veckor. Albumet Smash låg på topplistan i 44 veckor med högsta placering 3. Totalt sålde Border 350 000 ex av albumet! Våra avtal med Epitaph (Offsprings bolag – MI:s anmärkning), Fat Wreck Chords och andra lablar i samma punk-anda gjorde Border Music till den viktiga spelare vi fortfarande är.

Några andra ”nyckelår” i Borders historia?

-2003 var ett annat viktigt år i Borders utveckling. Våra dåvarande största konkurrenter MNW lade ned och detta gjorde att vi lyckades knyta till oss massor med repertoar – till exempel Eva Cassidy-katalogen, skivbolag som Silence, Bloodshot, KKV och inte minst, hela Redeye-katalogen, ett övertag som kom att betyda massor för Borders fortsättning. 2006 Började vi att jobba med PIAS och startade något år senare tillsammans med PIAS filialen PIAS Nordic. 2018 blev vi trångbodda och flyttade till ett större kontor och lager på Ringön. 2019 såldes Border Music till den amerikanska independenten-distributören Redeye och jag utsågs till VD för Border Music. I november 2023 såldes Redeye till Exceleration Music Group – vilket gett Border Music mer muskler, fler skivbolag att jobba med, en säker framtid.

Hur minns du de många åren ur eget perspektiv?

-Det har varit en sanslös resa, och nu när jag ska lämna över minns jag (nästan) bara det roliga. Alla människor, alla resor, alla mässor, alla artister och inte minst – alla skivor! CD:ns intåg, den digitala boomen och vinylens återkomst. Vi har varit en stor del i många artisters genombrott här på hemmaplan – något jag är stolt över – detta är inget annat än ett gediget lag-arbete. Under åren har jag träffat mängder av musikbransch-kollegor och musik-celebriteter och jag är tveksam till om det finns en bransch som har så genomgående trevliga och initierade personer på nästan alla nivåer och platser i karriären.

Och hur sammanfattar du åren som VD?

-De senaste 5 åren har jag och Border jobbat stenhårt med att få ut den lokala musiken i världen – på fysiska format. För oavsett vad som skrivs om den fysiska produkten är den fortsatt alive and kickin’! Border har skeppat nästan en halv miljon enheter på årsbasis sedan vi flyttat till Ringön. Och inte nog med det, i antal räknat är vinylen störst, men andelen CD är mellan 35–40 % och uppemot 200 000 CD plockas upp av fraktare vid ”Utgående gods-porten” varje år på Lergodsgatan1. Arbetet att sprida svensk/nordisk musik ut till hela världens skivbutiker har inte passerat obemärkt och som lite av ödets ironi har jag blivit utsedd till en ”Powerplayer” inom internationell musikbransch av tidningen Billboard så här bara någon vecka innan jag går på livslång semester.

Hur ser du på Borders fortsättning?

-Det känns som en bra tid avsluta min gärning i musikbranschen. Det finns mycket duktigt folk på Border och bara för att jag gjort på mitt sätt är det inte sagt att det inte kan göras annorlunda och kanske bättre. Jag har fullt förtroende för de som tar över och det ska bli intressant att följa var Border och även branschen tar vägen. Min bild är att musikbranschen som helhet mår ganska bra. Och det finns fortsatt många skivbutiker som är väldigt aktiva och initiativrika.

Eric Andrén var den första som Pelle Eriksson anställde när den senare blev VD för Border Music 2019, han tar nu över den rollen. I veckans Billboard hyllas Pelle Eriksson bland annat av Brett Gurewitz, grundare av Epitaph, och Geoff Travis, grundare av Rough Trade.

Lars Nylin