Stim har tillsammans med de andra sällskapen i Norden publicerat en gemensam policy över hur man ser på AI, licensiering och upphovsrätt. Den visar att sällskapen förväntar sig att ha en framskjuten position under de kommande åren.
Svenska Stim, danska Koda, isländska STEF, finska Teosto, och norska Tono, har gemensamt tagit fram en position, eller gemensam ståndpunkt, gällande AI och musik. Den enade fronten visar att de nordiska sällskapen har målet att jobba med dessa frågor tillsammans framöver.
Sällskapen betonar att kollektiv förvaltning är det ideala för att åstadkomma balanserade lösningar för de komplexa och ekonomiska utmaningar och möjligheter som generativ AI innebär. De nordiska organisationerna menar att det är genom de kollektiva förvaltningsorganisationernas erfarenhet, expertis och infrastruktur man kan åstadkomma en rättvis och hållbar licensmarknad.
I positionen förespråkar organisationerna införandet av en presumtionsregel som vänder på bevisbördan gällande användningen av upphovsrättsligt skyddat musik i AI-modeller. Om AI-företagen inte är fullt ut transparenta gällande sin träningsdata, menar man att det bör ses som ett bevis för att upphovsrättsligt skyddad musik faktiskt har använts.
Stim skriver i sammanhanget:
”Att säkerställa rättvis ersättning till rättighetshavare är helt nödvändigt för att bevara mänsklig kreativitet och kulturella uttryck och se till att vi får en hållbar marknad. Det är viktigt att vi värnar mänskligt skapat innehåll och de kulturella och kreativa branscherna samt att en stark upphovsrätt görs till en självklar del av AI-utvecklingen.”
Det tresidiga dokumentet som sammanfattar de nordiska sällskapens position finns att ladda ned här.
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se