24 juni 2024

Använde ABBA-låt i reklam – döms till böter

Ett bolag ägt av Katrin Zytomierska använde Abbas låt The Winner Takes It All i ett reklaminslag utan tillåtelse. Nu har hon dömts till böter på 200 000 kronor för intrång i upphovsrätten. Hon ska också stå för rättegångskostnaderna för Universal Music Publishing och Polar Music på cirka på 500 000 kronor.

Det var i augusti förra året som Katrin Zytomierska lade upp ett reklaminlägg för egna bolaget Clean Eating på Instagram och lät den ackompanjeras av Abbas klassiker The Winner Takes It All.

Polar Music och Universal Music Publishing som äger rättigheterna till låten krävde att videon skulle tas ner och att bolaget skulle betala 50 000 kronor för den otillåtna användningen. Videon plockades bort men ersättningskravet bestreds. Summan höjdes då till 150 000 kronor och efter ytterligare ett bestridande togs ärendet till Marknadsdomstolen med ett krav på 100 000 kronor vardera till Polar och Universal Music Publishing.

Tingsrätten dömde till de två bolagens favör och Zytomierska ska betala böter på 200 000 kronor och rättegångskostnader för Polar och Universal på cirka 500 000 kronor, skriver flera medier.

Katrin Zytomierskas advokat Mark Safaryan meddelar att att domen kommer att överklagas.

Christel Valsinger