11 juni 2024

Karamelodiktstipendiet till Lise & Gertrud

25 år in i karriären belönas duon Lise & Gertrud med Povel Ramels Karamelodiktstipendium – stipendiet instiftades ursprungligen 1982.

Från sublimt sensuella uttryck till det extroverta, kaotiska vrålet”, lyder en del av juryns motivering.

Lise & Gertrud säger själva i ett pressmeddelande:

Det är inte varje dag ett telefonsamtal med den här stjärnsmällskalibern träffar örat! Povel Ramel har varit en stor idol och inspirationskälla för oss båda, sen tidiga ungdomsår. Vi svämmar över av glädje och känner ett skönt, ödmjukt malligt lyckopirr i hela kroppen från topp till tå. Det känns mycket hedrande att vi nu sällar oss till denna utvalda skara av tidigare stipendiater.”

Karamelodiktstipendiet ges sedan 1982 till förnyare av det svenska språket och/eller för framstående gärningar inom musik, revy, film och teater. Stipendiet består av ”ett stiligt diplom”, en stor strut karameller och en summa pengar som, det formulerades av Ramel, gör mottagaren ”ekonomiskt oberoende för resten av da’n”. Numera innebär detta 20 000 kronor.

Stipendiet gick förra året till Thomas ”Orup” Eriksson och bland tidigare mottagare finns Björn Skifs, First Aid Kit och även Ramels son Mikael. Det allra första stipendiet gick 1983 till Totte Wallin.

Lise & Gertrude, Liselotte Hummel, sång och piano, och Gertrud Stenung, sång och cello, är aktuella med föreställningen Kvinnan bredvid. I oktober inleder duon en längre sejour på Nalen i Stockholm.

Lars Nylin

Pressbild av Tina Axelsson