11 juni 2024

Cornelispriset till Monica Thörnell

Monica Thörnell får årets Cornelispris från Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne. Prissumman är i år en miljon kronor vilket gör stipendiet till det största svenska musik- och kulturpriset vid sidan av Polar Music Prize. 

“Det förändrar mitt liv. Det skapar trygghet och det är inte oväsentligt. Det känns jättebra!”, säger Monica Törnell i ett pressmeddelande från Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne.

Monica Thörnell är kanske allra mest känd för sin inspelning av Ted Ströms Vintersaga, men har talrika skivor och turnéer i eget namn på cv:t, liksom en melodifestivalseger med Lasse Holm, en duett med Small Faces-sångaren Steve Marriott, gästspel på Dramaten och framgångar i Japan. Hon upptäcktes av Cornelis som 17-åring.

“Två veckor efter att Cornelis såg mig uppträda på pappas restaurang i Söderhamn 1971 så skickade han och Bim ett vykort och undrade om ‘Lilla Fröken’ kunde tänka sig att komma och hälsa på dem. Ja, jag blev förvånad för folk hade ju sagt att jag var bra på att sjunga sedan jag var 8 år men det var ju sällan någon återkom på riktigt. Hela historien finns på baksidan av min första platta ‘Ingica’ från 1972.”

Cornelispriset har delats ut sedan 1988 och kan ges till en musiker, diktare, bildkonstnär eller annan likvärdig konstnär, som är verksam i Sverige, behärskar svenska språket och är minst 35 år gammal. Bland tidigare pristagare finns Monica Zetterlund, Mikael Wiehe, Rickard Wolf, Lena Nyman, Thorsten Flinck, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Louise Hoffsten, Lasse Berghagen, Dogge Doggelito och 2023 års vinnare Ulf Dageby.

Om valet av årets pristagare skriver juryn:

”Monica är en sångerska med stor bredd, hon sjunger visor och rock med precis samma trovärdighet, har skrivit många minnesvärda sånger och gjort många fantastiska tolkningar av andras. Monica har haft flera samarbeten med Cornelis som också bidrog till hennes nationella genombrott 1971.”

Prisutdelning sker under Cornelisdagen den 1 september på Mosebacketerrassen vid Södra Teatern i Stockholm. Under kvällen uppträder David Ritschard, Ulf Dageby, Lill Lindfors, Tonny Vreeswijk, Frida Franzén och Martin & Direktionen.

Christel Valsinger

Bilden är från omslaget till Monica Törnells skiva Understanding Eye. Fotograf: Sara Oscarsson