28 maj 2024

Monitor Sessions vill bli en självklarhet för ny musik

På Youtube-kanalen Monitor Sessions får artister framföra sin musik live för en publik som är nyfiken på det nyaste. Bakom satsningen står Playground Music tillsammans med ett flertal samarbetspartners och kollegor. MI har pratat med Playground Musics Patrik Larsson, om behovet av nya vägar ut för artister.

“Inspirationen kommer kanske från en Tiny Desk, ett Colors, en Jools Holland eller andra internationella giganter, men Monitor innebär för första gången en satsning i liknande tappning närmre hem” står det i programförklaringen till Monitor Sessions, som startades för snart 1,5 år sedan. 

Bristen på kanaler för nya artister att nå ut genom, födde idén att skapa en egen plattform, berättar Patrik LarssonPlayground Music som är en av initiativtagarna.

– Vissa delar av musikbranschen har alltid varit desamma. Den klassiska artistutvecklingsdelen – att låten är så bra som möjligt när den släpps, timing för release, alla assets på plats – den har aldrig förändrats egentligen. Det som ständigt ändras är omständigheterna – marknadsföring, PR och distributionskanaler. 

– För nyare artister finns ingen story att bygga på, inga siffror att presentera eller annat att luta sig tillbaka mot. Det är utmaningen.

Men ett medieklimat i förändring gör det ännu svårare. 

– Det känns som att det hela tiden är musiken som får ta den stora smällen, att den  prioriteras lägst hos mediehusen. Musiken ska bara fylla ut när det är möjligt.

Befintliga TV-koncept som Allsång på Skansen och Nyhetsmorgon – är dessutom hårt formaterade och erbjuder kanske artisten tre minuter under en timme. 

Allt det kombinerat fick Playground att sätta sig ner med kollegor från Roxy Recordings, RMV och Startracks för ett initialt brainstorm-möte. Resultatet blev så småningom Monitor Sessions på Youtube, en kanal där nya artister kan få presentera nytt material, eller annat spännande som annars sällan framförs live. 

– Youtube är ju den största tv-kanalen som finns, den nås av alla. Och genom att samla många på en kanal behöver du inte börja om från början varje gång, som du gör om du bara har fokus på artistens Youtube-kanal.

Liveframträdandena görs akustiskt och avskalat och hittills har de flesta spelats in i Studio Rymden, men även hos RMV och i Roxy Recordings studio-komplex. 

Det ska se snyggt ut och låta fantastiskt, säger Patrik. 

Hittills har det blivit sessions med bland andra Harriet Nauer (bilden t v) Gerd (bilden t h), Moonica Mac, Maja Francis, KerstinLjungström och Junior Brielle.

Hur ska ni nå den stora publiken? 

– Det handlar om en grundläggande kombination av kvalitet och uthållighet. Vi får inte ge upp! Det faller många gånger på att man ger upp för tidigt. Men nu har vi närmare 60 sessions uppladdade och nånstans så ser vi att det kommer att hända, att vi får se den där sessionen som blir magisk och når alla. Som när First Aid Kit gjorde sin session i skogen.

– Sen gör vi klassiska saker som annonsering och vi bygger parallellt på Instagram och Tiktok. Artister och team runtomkring uppmanas att dela så mycket som möjligt också. 

Vilka får spela?

– Alla! Playground har indirekt tagit täten och driver på för att vi har mest möjligheter att göra det. Men det är en minoritet av Playgroundartister som ligger uppe på kanalen.

– Det finns en enorm mängd indiebolag, managers och diy-artister där ute och vi har en uppsjö av folk i vårt kontaktnät som gör bra grejer. Så vi får många förfrågningar.

Kostar det något?

– Nej. Vi gör allt inhouse. Tanken är att det ska bli ett värde i kanalen på sikt. Om vi på några års sikt får 10 000, 100 000, kanske till och med en miljon prenumeranter – så är det en investering som alla indie-bolag och artister kan ha nytta av framöver.

Förhoppningen är att Monitor Sessions blir en självklarhet för alla musikintresserade och en plats där framtidens stora stjärnor siktats i ett tidigt skede.

– Längre fram går man kanske tillbaka och säger, “titta där ligger ju en session med Diane Emerita!” Eller med Moreau och Victor Norén eller Vilma Flood.  

Just nu finns sessions inspelade så att det kommer att komma upp material konsekvent fram till i höst. Men det går fint att höra av sig om man vill få chansen att spela, säger Patrik.

– Vi ska rulla på så länge det bara är möjligt.

Monitor Sessions hittar du här på Youtube.

Christel Valsinger