6 maj 2024

SM i bangolf 2012 i Kalmar

De senaste veckorna har en otippad låt med den något udda titeln SM i bangolf 2012 i Kalmar, hamnat högt upp på den virala topplistan på Spotify efter att Anders & Måns pushat för den i sin podcast. MI pratade lite med personerna bakom låten.

Fråga Anders & Måns är en mycket populär podcast, med komikerna Anders ”Ankan” Johansson och Måns Nilsson som varje vecka svarar på lyssnarnas frågor om allt från myror och duvor till flingor och lobotomi.

Den 6 april 2024 släppte de avsnitt nummer 114, som de hade döpt till just SM i bangolf 2012 i Kalmar. Anders och Måns hade innan avsnittet snubblat över en låt som de tyckte hade alldeles för få streams, och de uppmanade följarna av podcasten att lyssna och göra den till årets sommarplåga. Lyssnarna hakade på och efter ett par veckor hamnade den på Viral 50 Sweden.

MI ställde ett par frågor till Anneli Axon och Tobias Jonsson, som står bakom låten.

Hur kommer det sig att ni spelade in låten?

– 2012 skulle Kalmar Minigolfklubb anordna SM i bangolf och Anders Adelgren som var SM-general tyckte att ett bra mästerskapsevenemang måste ha en mästerskapslåt! Han kontaktade mig och Tobias som hade tävlat som låtskrivare med Human Frontier i Melodifestivalen 2010 och hade produktionsfarten uppe.

– Tillsammans skapade vi den officiella mästerskapslåten SM i bangolf 2012 i Kalmar, som spelades frekvent under SM-dagarna, och som även trycktes upp i 130-talet CD-skivor som delades ut till deltagarna, samt att en film från tävlingen lades upp på Youtube. Där och då trodde vi alla att det skulle stanna, vi distribuerade aldrig låten till streamingtjänsterna.

– 2020 plockade plötsligt Instagramkontot Dyngbaggegalan upp ett klipp från Youtube-videon, som fick över 300 000 views. Då blev det läge att göra låten tillgänglig på streamingtjänsterna. Den gavs ut under projektnamnet Sounds like 2010 då vi planerade att ge ut mer av musiken som skrevs under den där perioden.

Anders och Måns har satt upp målet att låten ska nå 1 miljoner strömmar, tror ni det kommer lyckas?

– Haha, detta är så komiskt!! Låten skrevs för ett väldigt speciellt sammanhang där den var tänkt att stanna, så det som händer är så fullkomligt oväntat och knasigt och kul! 1 miljon strömmar är ju helt galet men att den redan har över 150 000 streams, ligger på över 700 spellistor och har spelats och omnämnts i både P4 Sportextra och Lantzkampen i P1, gör att jag tänker att precis vad som helst kan hända… Så vem vet – vi kanske får ställa till med tårtkalas i Kalmar i höst och fira miljonen.

– Det är ju uppenbart nåt speciellt och roligt med den här låten, exakt vad kan man diskutera men den verkar ha nio liv. Vi vill passa på att tacka alla som lyssnar, och inte minst tack Anders & Måns!

Anders Adelgren, SM-generalen som initierade att låten skapades från första början, säger:

– Föreningen hade satt upp målet att arrangera de bästa SM-tävlingarna någonsin. Efter arrangemanget uttryckte både spelare och Svenska Bangolfförbundet att vi med råge nådde upp till vår målsättning, så att denna mästerskapslåt fått ett osannolikt och oväntat fortsatt liv visar vad vi kan åstadkomma med föreningslivet i Kalmar!

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se