22 april 2024

4 Snabba: Carl Ekesiöö; Head of Nordics på expanderande ADA/Warner

Förkortningen ADA har synts i samband med Warner-utgivningar sedan 30 år. Men sedan något år allt oftare och just nu även i topp av singellistan. MI har kollat med ADA:s Head of ADA Nordic, Carl Ekesiöö, vad som är på gång.

ADA (Alternative Distribution Alliance) är Warner Musics distributions-, artist- och label service sedan 30 år tillbaka. Men sedan 18 månader har tempot och närvaron skruvats upp och förkortningen ADA märks allt oftare. Så här säger Carl Ekesiöö i en 4 Snabba.

Hur sammanfattar du expansionen av ADA Nordic?

– De senaste åren har ADA genomgått stora förändringar. Dels genom ett starkt fokus på att utveckla vår tech för att förse våra partners med bästa möjliga verktyg, men kanske framförallt genom att etablera fler lokala team globalt, där är vi i Norden ett av de senaste tillskotten. Under de senaste 18 månaderna har vi byggt upp ett Nordiskt team med Stockholm som hub, här sitter undertecknad som Head of ADA Nordic, Corinne Rydberg som Head of Commerce, Darren Edwards, fysisk distribution och International labelmanager, Jonathan Haile som label manager/A&R. Nikoo Sadr anslöt sig till oss precis som VP, International Services & Business Development, Nordic, där hon utöver att vara en del av det Nordiska teamet kommer att överse ADA:s artist & label services på en global nivå. I Norge representeras ADA av Adrian Saether-Larsen och Christian Svenningsen, i Danmark av Thomas Rendboe och i Finland av Annamari Elsilä. Skall även tilläggas att ADA är tätt integrerade med Warner Music där vi både samarbetar och delar resurser.

Vad är aktuellt av releaser just nu?

– Vi har förmånen att jobba med en väldigt stor bredd av artister och labels i alla genres. Ser vi till vår internationella roster har vi ett enormt moment just nu med Artemas hit I Like The Way You Kiss Me. Ser vi till våra nordiska partners är vi riktigt peppade på Jireels kommande album, nytt från Cherrie och SABA (Danmarks bidrag i Eurovision). I Norge händer väldigt mycket kring Roc Boyz.  Vill även slå ett slag för Chris Lynn, ett nytt band som släpper sin debut-EP Bad Tattoo fredag den 26 april. Riktigt stark!

Blir det mer av expansion framöver?

– Nu har vi ett fantastiskt team på plats som täcker Norden, men i takt med att vi får förmånen att jobba med fler partners kommer vi naturligtvis behöva fler händer.

Vem är du själv?

– Som Head of ADA Nordic har jag fått förtroendet att leda ADAs etablering och arbete i Norden, vilket rör i princip alla delar av verksamheten. Min yrkesbakgrund är i princip 100% musikbransch sen 15 år tillbaka. Jag började i skivbutik parallellt med studier och hade plötsligt hand om Dolores singelklubb (d v s prenumeration på labeln Dolores vinyl 7”, ingen datingservice…), som ledde till att jag började på Stranded Rekords och sedan Universal Music, ett par år på indie-bolag, och sen 2016 har jag jobbat på Warner Music med lokal repertoar för att sedan börja arbeta med ADA från hösten 2022.

Lars Nylin