11 mars 2024

Ny ABBA-tegelsten från Carl Magnus Palm

I den eviga Abba-febern finns en svensk som i bokform regelbundet levererat exakta fakta om det mesta kring kvartetten. Den här veckan kommer Carl Magnus Palms nya bok ABBA On Record – Packaged Promoted Reviewed.

Titeln säger det mesta om innehållet i en ”tegelsten” på 456 sidor. Palm har grävt i hur ABBA;s utgivningar paketerades, marknadsfördes och togs emot. I två appendix redovisa dels de bandinspelningar som teknikern Michael B Tretow gjorde medan ABBA jobbade i studion (alternativa texter, alternativa tagningar, tidigare ohörda låtar, studiodialog, etc), dels summeras utgivning av albumet Voyage 2021. Materialet blev så digert att Palm fick stryka två tänkta kapitel om ABBA:s musikaliska inspirationskällor respektive textanalyser. Dessa finns dock att få som bonusmaterial för den som beställer boken.

När MI intervjuade dig 2021 i samband med Voyage trodde du på utgivning av den här boken om ett halvår, vad försenade projektet?

-En stor anledning var just ABBA:s comeback med Voyage-albumet. Jag ville ha med alla fakta om tillkomsten av albumet i ett ”extrakapitel”, och det tog lite tid att få fram det. Men förseningen berodde också på att bokprojektet växte sig större än jag hade räknat med: det blev mycket mer research och många fler intervjuer än jag först hade trott.

Hur har intresset varit?

-Intresset har varit stort från hela världen, den går ut till 45 länder redan i första utskicket. Jag hade förbeställningar på 1 700 exemplar, varav 1 500 skulle signeras – jag har just varit hos distributören i Falun en vecka och tagit hand om det. Jag försöker alltid komma med något nytt i mina böcker och den här boken innehåller mycket som inte har varit allmänt känt förut. Det finns fortfarande mycket i ABBA:s historik som inte är utforskat ordentligt.

ABBA on Record kan endast beställas från:

http://www.abbatalk.com/abbaonrecord/

Lars Nylin