5 mars 2024

NOTISER – vecka 10, 2024

ABBA Voyage gör en anpassad konsert för personer med NPF, gamingcentret Space stänger, UMPG avslöjar att AI är en viktig fråga i konflikten med TikTok, och i Danmark står en man åtalad för streamingfusk. Det är några av veckans nyhetsnotiser.

—–

Gamingcentret Space på Sergels Torg stängdes på söndagen. Det skriver bl a Breakit. Space som varit en hub för gaming, musik och entreprenörskap, startades på initiativ av Pophouse för tre år sedan och i samarbete med Stockholm Stad och AMF.

2022 gjorde bolaget en stor förlust och under 2023 har det inte gått att vända resultatet trots vidtagna åtgärder. En tuff ekonomisk verklighet med ökade kostnader och förändrat kundbeteende uppges vara orsaken.

Läs mer på Breakit.

—–

Konferensprogrammet för Future Echoes i Norrköping är nu klart. Bland nytillkomna talare finns Martin Roos, som nyligen har tillträtt som ledare för Upplev Norrköping. Georges Perot, som driver Athens Music Week och HEMI, Remi Harris från Music Leaders Network, Aileen Crowley från Lark42 och Per Vikström och Susanna Berggren från appföretaget Anekdote är andra namn på listan.

Nio nya artister har också släppts till showcasefestivalen.

Se konferensprogrmamet och artistbokningarna

—–

ABBA Voyage ska hålla sin första lugnare konsert, riktad till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och sensorisk överkänslighet. Det skriver IQ Magazine.

Konserten genomförs i samarbete med A Relaxed Company som jobbar med rådgivning till scenproduktioner och spelplatser kring tillgänglighet för personer med exempelvis autism.

Den lugnare upplagan av ABBA Voyage kommer att hållas den 25 april och anpassningarna innefattar tränad personal på plats, en till antalet mindre publik och ”chill-out-zoner” runt om i arenan. En lista över vad som är att vänta i varje nummer samt en visualisering av själva arenan finns tillgänglig för de besökare som har behov av förutsägbarhet. Ljud och ljus kommer dock att vara detsamma som under den vanlig konserten.

Läs mer

—–

En dansk 53-årig man står åtalad för att ha lurat till sig 4,4 miljoner kronor från streamingtjänster genom att generera artificella strömmar. Rättegången genomförs vid Aarhus tingsrätt och bakom åtalet står danska RettighedsAlliancen, tillsammans med Koda, IFPI, Dansk Musiker Forbund och Dansk Artist Forbund.

Mannen ska ha laddat upp egna låtar som han sedan spelade upp gång på gång med egna konton. Aktiviteterna skedde på flera streamingplattformar samtidigt, som Spotify, Yousee och Apple Music.

Mannen nekar till brott, och dom förväntas falla i mars. Vid en fällande dom har försvarsadvokaten sagt att man troligen kommer överklaga domen, och utesluter inte att det kommer gå hela vägen upp till den danska högsta domstolen.

Läs mer

—–

Den sista februari gick Universal Music Publishing Groups licens med TikTok också ut, precis som Universal Music Groups som gick ut sista januari. I samband med detta har förlaget publicerat ett öppet brev där man bl a poängterar att konflikten med TikTok handlar om mer än enbart ersättningsnivåer.

Förlaget skriver bl a, riktat mot sina låtskrivare: ”Som vi tidigare tagit upp i vårt öppna brev, har förhandlingarna förutom skälig ersättning för era låtar också fokuserat på två andra kritiska och lika viktiga frågor: att skydda er, mänskliga artister och låtskrivare från AI:s skadliga effekter; och onlinesäkerhet för TikToks användare, inklusive fans och barn.”

Mycket fokus har legat just på ersättningsnivåerna, men UMPG poängterar här att AI-frågan är precis lika viktig, och skriver att TikTok vägrar att besvara frågor kring hur de tänker sig att skydda låtskrivares intressen, samt att de inte gett försäkringar om att de inte ska använda musiken för att träna sina egna modeller.

Läs det öppna brevet

—–

Alibaba har utvecklat en AI-modell som klarar av att generera videos av sjungande personer baserat på enbart en enda bild. Audrey Hepburn sjunger Perfect av Ed Sheeran, Mona Lisa sjunger Flowers av Miley Cyrus, och en ung Leonardo DiCaprio rappar Godzilla av Eminem.

Än så länge är AI-modellen EMO (Emote Portrait Alive) ett forskningsprojekt och har inte lanserats som en kommersiell produkt.

Se och hör bilderna sjunga

—–

Enligt en undersökning genomförd av svenska bolaget LELO anser 60% av svenskarna att musik höjer sexlusten och förhöjer upplevelsen, samtidigt som 42% anger att musik minskar stress i samband med sexakten och hjälper till att släppa hämningar. Undersökningen har gjorts i samband med att LELO lanserar sin nya sexleksak, Siri 3, som är en musikstyrd vibrator. Inbyggda högtalare ger det man kallar ”ljudaktiverad stimulans”.

LELO är världens ledande designervarumärke för intima livsstilsprodukter, med kontor runt om i hela världen. Bolaget hade en bra bit över 800 miljoner kronor i intäkter år 2022.

I samband med releasen presenterar man också en noggrant utvald Spotify-spellista som specifikt är sammansatt för ändamålet.

https://www.lelo.com/sv/siri-3