12 februari 2024

MELODIFESTIVALEN: Liamoo och Maria Sur till final

Favorittippade Liamoo fick flest röster i Melodifestivalens andra deltävling och knep därmed den första finalplatsen med Dragon. Maria Sur blev överlägsen vinnare efter den andra röstningsomgången med låten When I’m Gone.

Till finalkvalet, som kommer att sändas direkt efter den femte deltävlingen, gick Dear Sara med The Silence After You  och Fröken Snusk med Unga & fria. Här var det något jämnare i omröstningen. Dear Sara slutade på 61 poäng, före Fröken Snusk på 58 och C-Joe, som med sitt bidrag Ahumma fick 53 poäng men åkte ut. Engmans Kapell slutade sist med låten Norrland (38 poäng).

Under deltävlingen som ägde rum i Scandinavium i Göteborg gjordes också två inval i Melodifestivalens Hall of Fame. Kristian Luuk för att ha förnyat tävlingens programprofil med sitt värdskap 2007 och 2008 och Lotta Engberg för sin vinst med Fyra bugg och en Coca-Cola 1987. Låten fick en folkmusikdoftande nytolkning av Victor Norén med band på scenen.

Till final:

DragonLiamoo
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt, Julie Aagaard, Liam Pablito Cacatian Thomassen

When I’m GoneMaria Sur
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt, Julie Aagaard, Maria Sur

Till finalkval:

The Silence After YouDear Sara
Låtskrivare: Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti

Unga & friaFröken Snusk
Låtskrivare:Fröken Snusk, Sara Ryan

Antal röstande: 589 162
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 418 604 kronor

Christel Valsinger

Foto: Stina Stjernkvist, SVT.