6 februari 2024

De leder Sámi Grand Prix 2024

Natalie Carrion från Umeå och Ole Máhtte Gaup från Karasjok leder årets Sámi Grand Prix som sänds på Påskafton.  I Sverige kallas sändningen för Samiska Melodifestivalen, och tittarna här kan rösta i Melodifestivalens app.

– Det är fantastiska artister och jojkare som kommer att stå på scenen och Samiska Melodifestivalen är så mycket mer än en musiktävling. Det är en plats där samiska röster får höras på ett självklart vis, vilket är stort då det i så många år varit en skam att tala samiska och jojken på många platser har varit förbjuden, säger Natalie Carrion.

Natalie Carrion tävlade som artist och låtskrivare i Sámi Grand Prix 2022, där hennes sydsamiska poplåt Daelviejijje blev en bubblare på svensktoppen. Året därpå kommenterade hon sändningen för den svensktalande publiken.

Ole Máhtte Gaup från Karasjok är känd från hiphopgruppen Duolva Duottar. Han har spelat på norska VG-lista Topp 20 och tävlat i norska Talang. Till vardags jobbar han på NRK Sápmi.

– Norrmännen brukar säga att de lär sig åka skidor innan de lär sig prata. I mitt fall lärde jag mig att jojka först. Jojken och den samiska musiken har alltid legat mig varmt om hjärtat, därför betyder det så mycket för mig att få vara programledare för Sámi Grand Prix, säger Ole Máhtte Gaup.

Sámi Grand Prix  är uppdelad i två kategorier, jojk och sång, med sex bidrag i varje kategori. Vinnaren i respektive kategori väljs av tittarna och den svenska publiken röstar i Melodifestivalens app. SVT sände tävlingen första gången 2022 på samiska och förra året med svenska kommentatorer. I år samproducerar SVT livesändningen tillsammans med NRK. Svenska, norska och samiska kommer blandas för att alla tittare ska kunna hänga med. Tävlingen arrangeras av Samisk musikfestival i Kautokeino. Sámi Grand Prix sänds på påskafton i Sverige (SVT), Norge (NRK) och Finland (YLE).

Christel Valsinger