30 januari 2024

SVT växlar upp musikinnehållet

Under våren gör SVT en extra stor satsning på musik. Förutom Melodifestivalen och Eurovision uppmärksammar man 50-årsjubileet sedan Waterloo och sänder ett antal nya konserter och musikdokumentärer i olika genrer.

SVT kommer under våren 2024 utöka musikinnehållet som sänds, med flera nya program, dokumentärer och konserter.

– Den 6 april genomförs en hyllningskväll för ABBACirkus, på dagen 50 år sedan vinsten med Waterloo i Eurovision. Sveriges största stjärnor kommer hylla ABBA med egna tolkningar och internationella gäster skickar videohälsningar.

– En ny dokumentär, som än så länge går under arbetsnamnet Schlagerkriget, fördjupar bilden av ABBAs vinst för 50 år sedan. En högljudd opinion försökte stoppa att SVT skulle arrangera Eurovision året efter, med protester på gator och torg, och Alternativfestivalen som genomfördes i mars 1975. Dokumentären skildrar spänningarna i Sverige, där striden om ”schlagern” stod i centrum.

– Niklas Strömstedt återvänder med programserien Tack för musiken, med åtta nya avsnitt som alla spelas in på teater Intiman under våren. Miss Li startar säsongen följt av Per Gessle, Miriam Bryant och Danny Saucedo.

– Dokumentären Imperiet – ett hjärta är alltid rött, som nu går på bio, kommer också sändas på SVT senare i vår.

– Petra Markgren Wangler har träffat kompositörerna Hildur Guðnadóttir och Ludwig Göransson, i dokumentären Utan ord – i filmmusikens värld, som sänds den 9 februari. Båda kompositörerna har vunnit varsin Oscar och en Golden Globe för sin filmmusik. Ludwig Göransson är återigen nominerad till en Oscar, denna gång för musiken till Oppenheimer och han har också skrivit ledmotivet till SVT:s Historien om Sverige. Tillsammans med regissörerna Christopher Nolan, Ryan Coogler, Johan Renck m.fl. berättar de om den kreativa processen bakom storfilmer som Oppenheimer, Joker och Black Panther.

– Ett år efter Pugh Rogefeldts bortgång kommer SVT sända hyllningskonserten som genomfördes på Cirkus i oktober 2023. Några av artisterna som medverkade var First Aid Kit, Hurula, John Holm, Eva Dahlgren, Viktor Noren, Markus Krunegård, Per Gessle, med Fredrik Lindström som konferencier.

– SVT spelade också in Miriam Bryants konsert i Berwaldhallen i december 2023, tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av dirigent Hans Ek, som sänds under våren.

– Malin Jacobson Båth har skapat ett filmporträtt av vispoeten Olle Adolphson, där tittarna får träffa syskon och barn och musikerkollegor (Lill Lindfors, Dominiques, Mats Bergström, Emil Svanängen).

– Herreys – Guldbröderna heter en annan ny dokumentär som också sänds under våren. Det är i år 40 år sedan Sveriges första pojkband slog igenom, och i dokumentären får man följa bandet från Diggilo Diggiley till dagens bejublade nostalgispelningar.

– En inspelning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm från Kungliga Operan i Stockholm kommer också sändas, liksom en helaftonsopera baserad på Lars von Triers Melancholia, tonsatt av Mikael Karlsson. SVT kommer både sända operan och en exklusiv bakomfilm om hur operan skapades.

Eva Beckman, programdirektör på SVT, kommenterar satsningen på musik under våren:

— Vi vill bjuda tittarna på en riktig musikfest under våren! Musiken har alltid haft en särställning i SVT, eftersom den är något som förenar och skapar gemenskap mellan människor. Den här våren satsar vi extra krut på musik i alla genrer för att sprida glädje och glitter. SVT är och ska vara hela Sveriges musiktelevision.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se