15 januari 2024

In Memoriam: Göte Wilhelmson [1929-2024]

Musiker, kompositör, kapellmästare och – för att använda dagens titlar – A&R-chef. Göte Wilhelmson var allt detta i en lång karriär där han samarbetade med namn som Monica Zetterlund, Sven-Ingvars och Cornelis Vreeswijk. Nu har han lämnat oss vid 95.

Allt började med ett dragspel. Göte Wilhelmson var bara fem år när han gjorde succé med det instrumentet i ett radioprogram och blev ”Lill-Göte” med hemstaden Åmål och snart långt fler platser än så.

Om han inledde i rampljuset blev han som yrkesman mer av en ständig spelfördelare, för att prata sportspråk. Han var pianist och/eller kapellmästare i efterkrigstiden mest uppmärksammade populärorkestrar. Först i den bakom showgruppen Vårat gäng, med berömda gästspel av Alice Babs, senare i Thore Ehrlings Orkester. Hos Ehrling mötte Göte sångerskan Lily Berglund som han var gift med, och spelade med, ända fram till hennes död 2010.

Frukostklubben, Refrängen, Nygammalt, Sveriges Magasin och Gomorron Sverige, överallt där det fanns en populärorkester i svensk radio eller TV fanns Wilhelmson med som kapellmästare. Hans mest betydande insatser för svensk musikindustri gjorde han dock i en annan roll. Under decennier var han inspelningschef och artistansvarig – med dagens termer A&R-chef – på två etiketter som i dag ingår i Universal Music.

Först Karusell (med namn som Little Gerhard och Umberto Marcato) sedan från 1960 under 18 år på Philips. På det senare bolaget upptäckte han Sven-Ingvars och stod som producent bakom Monica Zetterlunds och Bill Evans klassiker Waltz For Debby från 1964. Han var även producent för exempelvis Cornelis Vreeswijks så framgångsrika Bellman-LP från 1971. Vreeswijk fanns även med när Wilhelmson i slutet av 1970-talet startade egna GoodWill Records.

Att Göte Wilhelmson trots detta inte nämns i de böcker som skrivits om Cornelis är ganska talande. Han var inte en man med stora åthävor. Han nöjde sig med att se till så det lät bra.

Rekommenderad vidareläsning: Leif Wivatts läsvärda blogg, som vi lånat bild och en hel del fakta från: https://blogg.wivatt.se/

Lars Nylin

Foto Leif Wivatt