15 januari 2024

4 Snabba: Naomi Wood, med nystartade Wood Music

Naomi Wood, tidigare A&R på Sony music och närmast Universal Music, har startat eget. Under namnet Wood Music erbjuder hon nu management för artister, producenter och låtskrivare. MI ville veta mer och tog kontakt för 4 Snabba.

Du startade ditt första företag redan som 18-åring, som nattklubbsarrangör. Har du längtat tillbaka till att driva eget?

– Ja mycket! Jag märkte hur lätt det kom för mig att få idéer att bli verklighet. Det liksom kittlade i kroppen när jag kom på att man kan göra vad man vill bara man tar tag i saker.

– Jag har haft turen att få vara på arbetsplatser där jag fått nyttja min entreprenöriella sida och där nya idéer alltid varit välkommet. Men det har fortsatt varit inom ramen av min arbetsroll som skivbolags-A&R och jag har alltid velat tänka längre än så.

Vad kommer Wood Music att fokusera på?

– Management för artister, producenter och låtskrivare. Första artisten är Olivia Lobato som jag jobbat med i snart tre år tillsammans med Universal Music. Wood Music kommer börja med att jobba med ett mindre antal kreatörer och forma bolaget efter deras behov. Jag kollar även på att ta A&R-konsultjobb åt skivbolag eller investerare.

Du sitter i styrelsen för Musikmakarna och var förra året en av deltagarna i Keychange, som arbetar för en mer jämställd musikindustri. Vad ser du själv som den viktigaste (eller de viktigaste) frågorna för musikbranchen just nu?

– Det finns en massa saker men jag ska hålla det snabbt! Det är ju fortfarande procentuellt mindre kvinnor bakom musiken, både kreativt och på business-sidan. För mig kommer det väldigt enkelt att anlita eller jobba med kvinnor då jag tycker det finns så jäkla grymma personer. Kanske beror det på att jag själv är kvinna (eller att jag har god smak hehe). Men jag tycker det viktigaste är att få med fler män som pratar om de här frågorna och aktivt bryter arbetssätt för att bjuda in kvinnor. Min analys är att det inte kommer lika naturligt för män och därför måste de aktivt jobba för att göra en förändring. De verkar tycka att det är mer bekvämt att jobba eller interagera med andra män och därför har vi inte speciellt många kvinnliga chefer i beslutsfattande roller t.ex. Detta tror jag sker undermedvetet.

Hur ser planerna för den närmsta framtiden ut?

– Olivia släpper singel om några veckor och åker sedan ut på vårturné med sex stopp så det blir en del fix med allt kring det. Mycket av tiden går också till att träffa kreatörer att jobba med långsiktigt i framtiden.

– Jag sitter just nu ute på Värmeverket i Bredäng där det händer massvis av spännande grejer och projekt hela tiden. De är som ett kreativt kollektiv snarare än ett co-working space så jag är pepp på att hitta på fler saker ihop med dem.

Christel Valsinger