18 december 2023

Sámi Grand Prix blir en del av Mellovåren i SVT

SVT kommer att satsa extra på Samiska melodifestivalen, Sámi Grand Prix, i vår. SVT går in som samproducent till Norska NRK och tittarna kommer att kunna rösta i Melloappen. Dessutom sänds en serie inför-program, som leds av Natalie Carrion, artist och tidigare deltagare i tävlingen.

SVT står inför en späckad musikvår 2024 med ABBA:s 50-årsjubileum, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i Malmö. Dessutom görs en satsning på Sámi Grand Prix, under namnet Samiska Melodifestivalen.

– Det är otroligt spännande att se hur alla SVT:s musiksatsningar i vår kan möta och komplettera varandra. Samiska melodifestivalen är en härlig fest som vi ser fram emot att få vara en del av, säger Moa Frygell, exekutiv producent SVT.

Samiska Melodifestivalen arrangeras i Kautokeino, Norge i samband med Påskfestivalen. Norska NRK är huvudproducent, och 2024 går SVT in som samproducent. Det innebär bland annat att tittarna i den svenska delen av Sápmi kommer kunna använda Melloappen för att rösta.

Utöver det kommer SVT att sända en serie inför-program under veckan som leder upp till påskaftons stora mellokväll, som bl a innefattar förhandslyssning på låtarna och samtal med både samiska och svenska stjärnor. Programledare för inför-programmen blir Natalie Carrion, artist och tidigare deltagare i tävlingen.

– Vi lovar ett program fullspäckat med skratt och värde – ett perfekt sätt att varma upp inför den stora festen på Påskafton, säger Natalie Carrion.

Sámi Grand Prix har arrangerats som en del av Samiska påskfestivalen sedan 1990. Tävlingen är indelad i två kategorier där deltagarna tävlar i jojk eller sång.

Christel Valsinger