18 december 2023

Bastard Burgers vinner Stimgitarren

Hamburgerkedjan Bastard Burgers får årets Stimgitarr för sin genomtänkta musikstrategi, som inkluderar  en specialanpassad radiokanal, inbjuda DJ:s och livespelningar. 

Stim har sedan 2002 delat ut Stimgitarren för att uppmärksamma kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och som varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete.

Årets mottagare av Stimgitarren, Bastard Burgers har sedan starten i Luleå för sju år sedan jobbat intensivt med sin musikstrategi för att bygga sitt varumärke och förstärka gästupplevelsen, skriver Stim i ett pressmeddelande. Kedjan har en egen radiokanal som spelas i alla restauranger där musiken är kurerad tillsammans med deras musikleverantör. De arrangerar också livespelningar varje gång de öppnar en ny restaurang och har personalfest, och har varit med och arrangerat lokala festivaler.

”Bortsett från hamburgaren så är det två saker som är viktigast för oss: ljud och ljus. Rätt låtar, rätt volym och rätt tid på dygnet är sjukt viktigt för upplevelsen på restaurangen. Vi har lagt otroligt mycket tid på detta, och det är skitkul att nu bli uppmärksammad för det.” säger Simon Wanler, grundare och vd för Bastard Burgers.

”Stimgitarren är vårt sätt att uppmärksamma hur musiken framgångsrikt kan samverka med verksamheten, och det är något som Bastard Burgers förstått till fullo. Musiken får maten att smaka ännu mer, och maten gör musiken ännu svängigare. Samtidigt ser de till att musikskaparna får betalt, så de kan använda ny svängig musik på sina restauranger även i framtiden.” säger Casper Bjørner, vd för Stim.

Bastard Burgers får Stimgitarren 2023 med motiveringen: ”Bastard Burgers är inte bara ett matställe – det är en plats där musik och mat förenas. Med rötterna i hiphopen och en stark koppling till hållbarhet har de skapat ett unikt koncept där livemusik, dj-evenemang, och till och med en egen radiokanal, lyfter och stärker hela varumärket. För ett musikaliskt koncept som både höjer smakupplevelsen och stödjer musikskaparna tilldelas de Stimgitarren 2023”.

Övriga nominerade till Stimgitarren 2023 var Malmö Opera, krogkedjan Harrys, musikscenen Bandstationen i Ryd, frisörsalongen Soaki Movement i Umeå, Bygdegårdarnas Riksförbund och studieförbundet Sensus.

Bland tidigare mottagare av Stimgitarren finns bl a Sveriges Radio, Scandic Hotels, McDonald’s, Luger och Viking Line.

Christel Valsinger