11 december 2023

Taubedagen till Göteborgs Konserthus

Nu flyttar firandet av Taubedagen in på Göteborgs Konserthus och blir ett årligt evenemang tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Benny Andersson, Myrra Malmberg och dirigenten Peter Nordahl går i täten för ett storslaget firande av Evert Taubes födelsedag den 12 mars. Taubedagen instiftades 2023 och blev en succé redan från start.

”Att förbinda Sveriges nationalskald med Sveriges nationalorkester, invid statyn av havsguden Poseidon, ger fantastiska möjligheter,” säger Martin Nyström, journalist och konstnärlig ledare tillsammans med Nordahl, för Taubedagen.

Det blir en födelsedagsfest av högsta kaliber i Stenhammarsalen där dirigenten och arrangören Peter Nordahl leder musiker från Göteborgs Symfoniker. Med sig har han några av Sveriges mest älskade artister och vistolkare, som Benny Andersson, sångerskan Myrra Malmberg och BAO-medlemmen och regissören Lars Rudolfsson. Medverkar gör också Göteborgs Flickkör under ledning av Birgitta Mannerström-Molin. Slutligen deltar även Ellen Mattson, författare och ledamot av Svenska Akademien.

”Gemensamt för alla de sångare, musiker och tonsättare som medverkar är att de vill lyfta fram Evert Taubes unikt glädjefyllda och förenande perspektiv på livet och på världen. Ett perspektiv som han bar med sig från barndomen på Vinga,” säger Martin Nyström.

Taubedagen 2024 blir starten på ett långsiktigt samarbete mellan Göteborgs Symfoniker och Stiftelsen Taubes Värld.

Lars Nylin