13 november 2023

Premiär för Imperiet-film i januari

Imperiet var ett av landets största band på 1980-talet. Nu kommer filmen Ett hjärta är alltid rött med biopremiär i januari 2024.

Dokumentärfilmen Ett hjärta är alltid rött är berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg från resterna av gruppen Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna. Joakim Thåström & co kom ur punkens energi och samhällsengagemang och deltog i kampen mot apartheid i Sydafrika och gjorde flera turnéer i Latinamerika. Men de blev också ett brett band eftert sin tolkning av Bellmans Märk hur vår skugga.

– Att titta närmare på Imperiets historia 1983–88 ger en bild av Sveriges roll i världen. Det synliggör hur vi gått från att vara en viktig, stark global röst till försiktig och viskande. Det politiska klimatet är idag mer polariserat. Att artister engagerar sig politiskt är inte längre en norm på samma sätt, säger regissören Balsam Hellström i ett pressmeddelande.

Ett hjärta är alltid rött berättas genom unikt arkivmaterial och tidigare opublicerade bilder från privata samlingar, inramat av nya intervjuer, främst med bandmedlemmarna Thåström, Per Hägglund, Fred Asp, Stry Terrarie och Gurra Ljungstedt. Christian Falk medverkar genom intervjuer inspelade före hans död 2014.

– Punkens kraft och historia har vi sett gestaltas och berättas i många sammanhang, men vad hände sen? Imperiet verkade i en brytningstid för både Sverige och omvärlden. Deras berättelse handlar också om att bryta ny mark, utvecklas musikaliskt men samtidigt sträva efter att behålla punkens ideal under en samtid i snabb förändring, fortsätter Hellström, som även gjort musikvideor och konsertfilmer med artister som Teddybears, David Ritschard, The Wannadies och Petter.

– Det finns så många människor som längtat efter en film om Imperiet och de var också en central del av min egen ungdom. Därför känns det så fint att vi nu kan berätta historien om Imperiet. Men det är också berättelsen om åttiotalet då Sverige förändrades i grunden. För mig är det här berättelsen om en tid då en annan värld fortfarande var möjlig, då ett rockband på allvar tänkte att de kunde göra skillnad i världen, säger filmens producent Hjalmar Palmgren.

Ett hjärta är alltid rött, som har biopremiär 19 januari 2024, distribueras av Folkets Bio.

Lars Nylin

Foto: Tove Falk