13 november 2023

Grammynomineringar till Ludwig Göransson och Ghost

Ludwig Göransson har fem nomineringar till amerikanska Grammy Awards 2024 för kompositionerna i filmerna Oppenheimer och Black Panther: Wakanda Forever. Ghost får en nominering för Phantom of the opera, på cover-EP:n Phantomime.

I kategorin Best Score Soundtrack for Visual Media (Includes Film and Television) har Ludwig Göransson två vinstchanser, då han är nominerad för musiken i både Oppenheimer och Black Panther: Wakanda Forever.

Övriga tre nomineringar är för Can you hear the music från Oppenheimer, i kategorierna ”Best arrangement, instrumental or a cappella”och ”Best instrumental composition”, samt Lift me up med Rihanna från Black Panther: Wakanda Forever i kategorin ”Best song written for visual media”. Övriga fyra låtar i den sistnämnda kategorin kommer från Barbie, bl a  What was I made for med Billie Eilish och Dance the night med Dua Lipa.

Ghost nomineras i kategorin Best metal performance för Phantom of the opera. Där tävlar de mot bl a Metallica72 Seasons och SlipknotHive mind.

Svensk representation finns också på Janelle Monáes album The Age of Pleasure, som är nominerat i kategorierna ”Album of the year” och ”Best progressive r&b album”. På albumet har svenska Emilie Walcott varit med och skrivit låtarna Paid in pleasure, Water slide och Only have eyes 42.

Galan äger rum de 4 februari nästa år.

Christel Valsinger