7 november 2023

Ny bok skildrar Freddie Wadlings konstvärld

Freddie Wadling var inte bara en speciell sångare, han var även en säregen konstnär. Det samlas nu i en bok från nystartade förlaget Bly.

Freddie Wadling tecknade, skissade och målade i princip varje dag fram till sin bortgång. Nu har vännen Lars Sundestrand samlat hans unika och tidigare okända konstgärning, fylld av skräck, citat och referenser till populärkultur i boken My Head is a Crowded Room.

Sundestrand, på 1980-talet utgivare av fanzinet Funtime och fotograf till rocktidningar som Schlager, var en av de som tog hand om det material som återstod efter att Freddies hus brunnit ned till grunden. Tusentals verk blev till aska, men i ett garage lagrades det som blev kvar tillsammans med saker från tidigare flyttar. Arbetet med att rädda, sålla och dokumentera innehållet i flyttkartongerna är grunden till boken.

My Head is a Crowded Room ges ut av Bly, ett förlag som startats av den flitige skivomslagsformgivaren Pär Wickholm och kommunikationskonsulten Benke Carlsson.

– Vi känner varandra sen de tidiga punkåren, och den andan har vi väl med oss i det här. Det behövs inget lyxigt kontor och det mesta, som formgivning, PR och marknadsföring,  projektledning, redaktörskap och utställningar fixar vi själva, säger Carlsson.

Lars Nylin