23 oktober 2023

In Memoriam: Lasse Berghagen [1945-2023]

Sångaren, låtskrivaren och allmänne mångsysslaren Lasse Berghagen har lämnat oss vid 78.

Slå upp ordet ”folkkär” på Google och det mest talar för att Lasse Berghagen föreslås. Han fick ju den digniteten mångsysslaren som gjorde sin första skiva redan 1965 och hade fått sitt stora genombrott med visan Teddybjörnen Fredriksson redan innan 60-talet hade runnit ut.

I modern tid associerade många honom mycket till rollen som programledare och förnyare av Allsång på Skansen åren 1994 till 2003. Uppföljt med att han gjorde ännu mer TV-succé som medverkande i den första upplagan av Så mycket bättre 2010.

Men innan och efter det var han så mycket mer. Han uppfyllde med råge begreppet mångsysslare, och tog floskeln folkkär till något som var 100 % äkta. Få eller inga hade något ont att säga om killen som var en del av viskretsen kring Vispråmen Storken på 1960-talet för att sedan bli mer av schlagerartist, men hela tiden med ett ben i svensk visa, en evig spelman som någon skrev i ett eftermäle.

Karikatyrtecknaren Wisti gjorde efter dödsbeskedet en teckning där han apropå världsläget citerade Berghagens En kväll i juni, varpå Wisti i teckningen önskade att hela världen, likt Lasse sjunger, borde ta av sig sin kavaj och spotta ut snuset och säga ”min sköna får jag lov?”

Det säger en del om det ljus och den optimism Lasse Berghagen spred under en lång karriär.

Lars Nylin

Foto: Frankie Fouganthin