18 oktober 2023

De är nominerade till Musikförläggarnas Pris 2023

Idag avslöjas nomineringarna till Musikförläggarnas pris 2023. Bland de låtskrivare, kompositörer och textförfattare som kan vinna priser finns bl a Cleo & Academics, Hooja & Mårdhund, Jelassi & Nisj, Karin Dreijer, Ilya och Tebogo Monnakgotla. Galan, som i år firar 20 år, äger rum på Artipelag i Stockholm den 10 november.

Musikförläggarnas Pris 2023 delas ut till årets mest framstående upphovspersoner i kategorierna Årets textförfattare, Årets kompositör, Årets internationella framgång, Årets genombrott, Årets låt, Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera.

Nominerade för första gången är Anna Ahnlund & Daniel Ögren från Dina Ögon, ett band med stor internationell framgång som i fjol uppmärksammades av rapparen och producenten Tyler, The Creator. Nu nomineras de i både Årets genombrott och Årets kompositör för albumet Oas, för att ha förenat folk, pop, funk, jazz och soul på ett sätt som framkallar blekta bilder av 70-talssomrar i träskor och manchester.

– Det är otroligt hedrande. Vi skapar musik vi brinner för, oavsett var i världen publiken befinner sig. Men det känns så klart extra roligt att uppmärksammas på hemmaplan, säger Anna Ahnlund och Daniel Ögren i ett gemensamt uttalande.

Bland årets nominerade hittas även fjolårets stipendiat Kendra ”waterbaby” Egerbladh, som är nominerad i kategorierna Årets genombrott och Årets låt bland annat för sin medverkan på superhiten Stockholmsvy tillsammans med Hannes. Folkmusikern Sara Parkman nomineras i kategorin Årets textförfattare, tillsammans med Hampus Norén, för sin imponerande förmåga att väva samman ord och ton på ett nästintill magiskt sätt.

–Det är naturligtvis en stor ära och så himla roligt att folkmusik får kliva in i dessa sammanhang och uppmärksammas. Nu spelar vi i de stora ligorna, säger Sara Parkman.

I konstmusikgenren bjuder årets upplaga av priset på en spännande blandning av både nya och etablerade namn. I kategorin Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera hittas de kända kompositörerna Tebogo Monnakgotla och Daniel Nelson, och i kategorin Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik hittar vi ett nytillskott, nämligen Matthew Peterson som är nominerad för a cappellaverket An Inner Sky.

– Det är en ära att bli utvald, och en betydelsefull bekräftelse på mitt engagemang för a cappella-körmusiken. Nomineringen uppmuntrar mig att fortsätta komponera djärvt. Tack!, säger tonsättaren Matthew Peterson
Juryns motiveringar till samtliga nominerade i Musikförläggarnas Pris 2023 finns att läsa här.

ALLA NOMINERADE I MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2023:

Årets textförfattare 
Fatima ”Jelassi” Jelassi & Nils ”Nisj” Svennem Lundberg [Warner Chappell Music Scandinavia]
Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander ”Academics” Juneblad [manus]
Sara Parkman & Hampus Norén [Universal Music Publishing]
Seinabo Sey & Isak Alverus [Universal Music Publishing]

Årets kompositör 
Anna Ahnlund & Daniel Ögren (Dina Ögon) [Playground Music]
Ilya Salmanzadeh [Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]
Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander “Academics” Juneblad [manus]
Peter Kvint [Kvintessential/Sony Music Publishing Scandinavia]

Årets internationella framgång 
Ilya Salmanzadeh [Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]
Jimmy Jansson, Thomas G:son, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Lorine “Loreen” Talhaoui & Peter Boström [EKKO Music Rights Europe, Peer Music Sweden, Warner Chappell Music Scandinavia]
Karin Dreijer [Universal Music Publishing Scandinavia]
Klara Söderberg & Johanna Söderberg (First Aid Kit) [Kobalt Music Publishing Scandinavia]

Årets genombrott 
Anna Ahnlund & Daniel Ögren (Dina ögon) [Playground Music]
Gabriel Brandes  [EKKO Music Rights Europe]
Hooja & Mårdhund [manus]
Kendra ”waterbaby” Egerbladh & Marcus White [Universal Music Publishing Scandinavia]

Årets låt 
Din låt (Victor Leksell & Einár) – Axel Jansson, Hampus ”Vinter” Bergh, Ramiro ”Rayn” Janhammar, Nils ”Einár” Grönberg & Victor Leksell [Sony Music Publishing Scandinavia, Kobalt Music Publishing]
No One Dies from Love (Tove Lo) – Ludvig Söderberg & Tove “Tove Lo” Nilsson [Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]
Stockholmsvy (Hannes & waterbaby) – Hannes Jonsson, Kendra ”waterbaby” Egerbladh & Marcus White [Universal Music Publishing]
Tattoo (Loreen) – Jimmy Jansson, Thomas G:son, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Lorine “Loreen” Talhaoui & Peter Boström [EKKO Music Rights Europe, Peer Music Sweden, Warner Chappell Music Scandinavia]

Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik 
Britta Byström – By the Window [Edition Wilhelm Hansen]
Daniel Börtz – Sinfonia 14 [Gehrmans Musikförlag]
Maria Lithell Flyg – Fyra Sånger [manus]
Matthew Peterson – An Inner Sky [Gehrmans Musikförlag]

Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera 

Albert Schnelzer –SALT [Gehrmans Musikförlag]
Daniel Nelson – Chaplin songs [Gehrmans Musikförlag]
Tebogo Monnakgotla – Globe Skimmer Surfing the Somali Jet [manus]
Tobias Broström: Symfoni nr 1 – ”Albedo” [Gehrmans Musikförlag]

Christel Valsinger