26 september 2023

4 Snabba: Ulla Sjöström, rektor för Musikmakarna som fyller 25

Låtskrivarutbildningen Musikmakarna fyller 25 år och firar med stor fest i Stockholm på torsdag. Vi bad skolans grundare och rektor Ulla Sjöström att blicka tillbaka, och avslöja hemligheterna bakom utbildningens framgångar.

Grattis till 25 år! Kan du nämna några milstolpar eller extra starka minnen från åren som gått?

– Tusen tack! Aldrig hade jag trott när jag startade Musikmakarna 1998 att vi skulle fira 25-årsjubileum – och med flaggan i topp! Verkligen så roligt! Om jag hade förstått då hur vi skulle komma att finnas med på den internationella arenan hade jag nog hittat på ett annat namn för utbildningen än Musikmakarna… Men då tänkte jag bara Sverige, och hantverket…

– Många milstolpar har fastnat i minnet, ett par exempel att nämna är när Maria Marcus som första kvinna under skoltiden upptäckte att hon kan och vill bli producent! En annan – mindre rolig – är när branschen störtdök ner i ett svart hål och inga egentliga alternativ till skivförsäljning fanns på plats. Vi gläds åt alla som tagit sig vidare och hittat ett hem som passar dem ute i musikindustrin, det gör oss väldigt ödmjuka och tacksamma när studenter landar på en plats de kan fortsätta att jobba och utvecklas ifrån, oavsett om den är mer bakom kulisserna, på listorna eller på en scen. Roligt också med alla artister om kommit via skolan, det har liksom blivit en bonus som vi inte räknade med men som bidrar till glädjen med jobbet varje dag.

Tidigare elever på Musikmakarna är ständigt aktuella med stora, inte sällan internationella releaser. Vad är hemligheten med er utbildning?

– Den nära branschförankringen, tillgången till arbetsstudio 24/7, att utbildningen faktiskt är belägen på en mindre ort utan en mängd distraktioner vilket gör att de studerande verkligen kommer hit för att fokusera på hantverket, de skarpa uppdragen från branschen – det är några av anledningarna till deras framgångar, som vi ser det. Och förstås att de är otroligt talangfulla och villiga att arbeta hårt!

Mycket har förändrats i musikbranschen sedan ni startade 1998. Nu kommer AI och erbjuder både möjligheter och hot för låtskrivare. Hur tacklar ni det i undervisningen?

– Vi följer noga med utveckligen och allt som händer kring AI. Vi tolkar signalerna vi får som att riktigt bra låtskrivare som skapar verk med hög kvalitet ändå kommer att vara efterfrågade. Nu behöver vi även ta med kunskap om AI i undervisningen.

Vad kan du berätta om balunsen på torsdag?

– Vi kommer att vara ca 500 personer i ljusgården på Biblioteket Live. Det blir en rolig blandning av tidigare studerade och musikbransch, artister, andra låtskrivare och folk som är kopplade till musikindustrin, några representanter för låtskrivarutbildningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland, Google, någon representant för UD, Polar Music Prize, ambassadören för Kosovo (med anledning av vårt samarbete med Dua Lipa & Sunny Hill Foundation), med fler intressanta gäster.

– Vi kommer hålla ett litet program på scen och visa en speciellt framtagen kort film som visar en del av historien bakom Musikmakarna från start till nu. Några av gästerna kommer också att bidra med program på scen. Stim ska bl a berätta om den research de gjort angående Musikmakarnas del i deras utbetalningar från åren 2013 till nu. Vi har fem olika akter med tidigare studerande vid skolan som ska spela, och sedan två DJ:s som kommer från Musikmakarna de sista timmarna. Höga Kusten Vin bjuder på bubbel, och mot senare delen av kvällen serveras givetvis norrländsk varmkorv.

Christel Valsinger