4 september 2023

4 Snabba: Jesper Thorsson, VD Export Music Sweden

Export Music Sweden (ExMS) har fått förstärkning på kontoret och gör sig redo för höstens delegationer, konferenser och mässor. VD Jesper Thorsson berättar mer i en 4 Snabba.

Vad händer på ExMS just nu?

– I mitten av augusti kickade ExMS igång rond två av 2023 med en handelsdelegation till Summer Breeze Open Air i södra Tyskland som vi har ett samarbete med. Denna gång tog vi förutom svenska även med oss nordiska företag inom metal som vi kopplade ihop med tysk bransch i våra morgon-sessions. Bl a Believe, Nuclear Blast, Metal Blade, Napalm Records och Aisa Management. Vi körde också en session med Joacim Cans från Hammerfall för att få artistens och entreprenörens perspektiv. I vanlig ordning var det stark svensk line up på festivalen, i år bl a In Flames, Hammerfall, Marduk och Soilwork.

– Nästa stopp redan denna vecka är en handelsdelegation till Seoul i Sydkorea där vi kör två dagars företagsbesök på bl a JYP, SM Entertainment och Cube följt av två dagar på MU:CON-konferensen med flera nordiska punkter till följd av vår närvaro. Till detta även en mottagning på den svenska ambassadörens residens för koreansk branch. Sedan ligger ju By:larm och våra event på Reeperbahn i närtid.

– Vi har dessutom fått välbehövlig förstärkning på kontoret i Karin Johansen som jobbar administrativt, bl a med registervård på internationella kontakter. Många har upptäckt att man kan kolla med oss om man söker någon specifik person inom något specifikt branschområde i världen, fortsätt med det! Ofta kan vi hjälpa. Tack vare Karin håller detta register på att bli rejält uppdaterat. En rivstart på ExMS-hösten med andra ord!

Vad gör ni för andra konferenser och mässor i höst?

– Största nedslaget blir folk- och världsmusikmässan Womex i oktober, detta år i A Coruña i Spanien. Det ser ut att bli 80 svenska delegater i den svenska montern i år igen! Dessutom gör Symbio ett officiellt showcase på plats vilket ju är superkul.

– På tal om folkmusikexport och oktober så har vi också en satsning med just Symbio samt Fränder och Nordic ResonanceEnglish Folk Expo i Manchester med många bokare på plats. Vi kommer att ha ett nordiskt event på Amsterdam Dance Event och samma sak på Iceland Airwaves. Vi har också ett partnerskap med Viva Sounds i Göteborg i december där ExMS är med på ett hörn med att ta in internationella delegater.

Och hur blir det med handelsdelegationer?

– Som sagt en till Sydkorea nu i veckan, en till Mexico City i slutet av september och en till Tokyo samt New York i november/december. Ansökan till de sistnämnda släpper vi snart.

Ni lanserade ExMS Fast Track tidigare i år, ett program för den som är ny i branschen och vill utvidga sin verksamhet till nya marknader. Hur har satsningen fallit ut?

– Drygt 40 svenska branschpersoner har hittills under 2023 stöd till ett för varje individ skräddarsytt program med ExMS på vitt skilda plattformar som SxSW, Jazzahead, Nordic Folk Alliance, Womex, Amsterdam Dance Event m fl och i våra handelsdelegationer. Detta är helt unikt för att vara Sverige. Kulturrådet ligger bakom detta återstartstöd i samband med pandemins efterdyningar. Det har varit fantastisk att förverkliga detta tillsammans med ExMS’ team sedan vi fick ett positivt besked på min ansökan. Det är grym bredd musikaliskt och mellan utövare och företagare samt en sund mix av kvinnor och män bland de som är uttagna. Vi hoppas kunna jobba på ett liknande sätt med export och affärsutveckling framöver!

Bilden: Josef Hermansson (Project Manager), Jesper Thorsson (VD), Karin Johansen (Administration) och Veronica Nielsen (Communication/Project Manager)

Christel Valsinger