29 augusti 2023

Ny rapport om musikbranschens kompetensbehov

Marknadsföring, projektledning och A&R/Creatives är de områden som branschens organisationer har störst efterfrågan inom under de närmast kommande åren. Det visar Musiksveriges nya rapport om musikbranchens kompetensbehov och utmaningar för 2023-2027.

Rapporten med namnet ”Musikbranschens kompetens och utveckling 2023-2027 – Återstart med blicken mot framtiden”, har tagits fram av Created Technology för Musiksverige i samarbete med Föreningen Musikbranschutbildarna, och med stöd från Kulturrådet. Den följer upp tidigare rapporter om musikbranshcnes kompetensbehov från 2012, 2015, 2017 och 2020 och baseras på en ny undersökning som genomfördes under oktober 2022 – maj 2023, där 740 organisationer och individer deltagit.

Utamaningarna är många, i efterdyningarna av covid-19 och en svagare världsekonomi, slår rapporten fast och fokus framåt är ekonomisk hållbarhet, arbete, hälsa och välmående samt inkludering och tillgänglighet inom branschen.

Undersökningen visar att marknadsföring, projektledning och A&R/Creatives toppar listan över kompetensbehov för organisationer, medan ljudtekniker, musiker och fotograf toppar individernas behov.

Den största utmaningen för organisationer och individer framåt är inte oväntat ekonomin, medan teknikskifte och specifikt AI inte anges som en akut utmaning för tillfället. Det finns dock en ökande insikt om att AI och andra teknologiska trender kommer att påverka ännu mer i framtiden.

Rapporten avslutas med en presentation av övergripande strategi och konkreta handlingsplaner för framtiden.

Läs hela rapporten här: https://www.musiksverige.org/musikbranschens-kompetens-och-utveckling-2023-2027

Christel Valsinger