7 augusti 2023

Svensk streamingexport

Svenska artister som Kiddo, Neiked, Flora Cash, A7S, HNNY och Snoh Aalegra har alla en sak gemensamt – de genererar mer än 40 gånger så många strömmar internationellt på Spotify jämfört med på ”hemmamarknaden”.

2021 uppgick den svenska musikexporten till 2,3 miljarder kronor (Musiksverige), varav 12 procent utgjordes av konsertintäkter, 33 procent av masterintäkter, medan hela 55 procent utgjordes av upphovsrättsliga intäkter. År 2021 var visserligen ett pandemiår, vilket påverkade konsertintäkterna, men upphovsrättsliga intäkter har under många år varit de största intäkterna från utlandet.

Spotify har analyserat data kring svenska artister och deras musik på plattformen och konstaterar att 60 procent av de royalties som svenska artister och låtskrivare genererade under 2022 kom från lyssningar utanför Sverige.

På Spotify streamas svenska artister i genomsnitt 2,4 gånger mer utanför landet än inom – en klart högre nivå än det globala totala snittet på 1,3. Och, det finns ett stort gäng svenska artister som genererar mycket stora ”streamcounts” i utlandet, som många kanske inte känner till hemma i Sverige.

Johan Seidefors, Head of Music på Spotify i Norden, säger:

– När man pratar om det svenska musikundret är det lätt att stirra sig blind på de allra största och mest kända artisterna. Med streamingens breda genomslag har det blivit lättare för artister att nå lyssnarna, var helst i världen de finns. Det känns väldigt bra att många svenska artister använder streamingens möjligheter för att lyckas internationellt och nå en global publik. Det är lika kul oavsett om de placerar sig på Billboard eller om de når framgång i sin smala subkultur.

Spotify har sammanställt en lista över sådana svenska artister som genererar stora mängder strömmar internationellt. Alla nedan artister genererar åtminstone 40 strömmar i utlandet för varje ström hemma i Sverige.

—–

Kiddo är en svensk artist/låtskrivare som slagit igenom med låtar som Drunk & I Miss You och Bang My Head. Hennes singel All We Got med Robin Schulz blev en stor hit och nådde #1 i Tyskland, där KIDDO även har allra flest lyssnare.

Neiked är ett svenskt artistkollektiv av sångare, låtskrivare och skivproducenter. Störst är de i Storbritannien och Australien. (Läs intervju på Aftonbladet i samband med listan)

Cobrah har skapat ett uttryck med kedjor, latex och uppmärksammade 3D-animerade videos till sina elektroniska låtar. Allra störst i Storbritannien och USA.

Little Dragon är ett svenskt electronica-band från Göteborg, bildat av Yukimi Nagano, Erik Bodin, Fredrik Wallin och Håkan Wirenstrand. Bandet har allra flest lyssnare i Storbritannien.

Peter, Bjorn & John, svensk indie pop-trio som har funnits i över tre decennier, framförallt stora i Storbritannien.

Alexander “A7S” Tidebrink har både skrivit och sjungit på många andra artisters låtar, och snart legat etta på ett flertal olika topplistor världen över, bland annat i Tyskland, Kina och hemlandet Sverige. Storbritannien är landet där A7S har flest lyssnare just nu.

Lykke Li är en av Sveriges mest kända artister med lyssnare över hela världen, men allra flest i Storbritannien.

NOTD är en musikduo från Sverige som består av medlemmarna Tobias Danielsson och Samuel Brandt. De är mest kända för låten I Wanna Know featuring Bea Miller. De har flest lyssnare i Storbritannien.

The Cardigans bildades 1992 med sångaren Nina Persson, gitarristen Peter Svensson, Lasse Johansson på keyboard, basisten Magnus Sveningsson och Bengt Lagerberg på trummor. Gruppen har som flest lyssnare i Mexiko.

Flora Cash är en svensk-amerikansk musikduo bestående av Shpresa Lleshaj och Cole Randall. Främst har de lyssnare i Storbritannien och Australien.

Sheri Nowrozi, mer känd som Snoh Aalegra, är en svensk sångerska och låtskrivare. Hon har flest lyssnare i Storbritannien och USA.

HNNY är artistnamnet på den svenska producenten och DJ:n Johan Cederberg som har släppt flera singlar och EP:s inom ambience och house. Han är framförallt stor i Storbritannien.

—–

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se