4 juli 2023

Cornelispriset till Ulf Dageby

Cornelispriset 2023 går till kompositören och musikern Ulf Dageby, mest känd som en av frontfigurernai Nationalteatern. Priset har delats ut årligen sedan 1988 av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och består av ett stipendium som idag uppgår till summan 750 000 kronor.

”Cornelisprisets jury fattade enhälligt beslutet att denne fantastiska legendar skulle tilldelas priset år 2023. Ulf Dagebys bidrag till den svenska låtskatten kan inte överskattas och han är dessutom en mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda”, säger Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, i ett pressmeddalncde.

Ulf Dageby var medlem i Nationalteatern under åren 1969 till 1982 och har skrivit svenska låtklassiker som Livet är en fest, Barn av vår tid och Hanna från Arlöv. 1982 solodebuterande han med albumet En dag på sjön.

”Jag har sökt stipendiet flera gånger tidigare, då Cornelis varit en stor inspiration hela livet, men trodde aldrig att jag skulle bli utvald. Jag minns tydligt hur jag satt på mitt studentrum i Lund på 60-talet och lyssnade på Personliga Persson och flera andra av de klassiska Cornelislåtarna”, säger Ulf Dageby.

Tidigare vinnare av Cornelispriset inkluderar bl a Monica Zetterlund, Mikael Wiehe, Rickard Wolf, Lena Nyman, Thorsten Flinck, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Louise Hoffsten, Lasse Berghagen och 2022 års vinnare Dogge Doggelito.

Årets prisutdelning sker under Cornelisdagen den 27 augusti på Mosebacke vid Södra Teatern, där Ulf Dageby under galaliknande former kommer att motta årets stipendium. Under kvällen kommer också flera liveakter att uppträda. Arrangemanget är ett samarbete mellan Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och Cornelissällskapet.

Christel Valsinger