3 juli 2023

Förändringar i Melodifestivalen

SVT skrotar semifinalen i Melodifestivalen och inför istället en femte deltävling. Med det ökas antalet tävlande bidrag också från 28 till 30. 

Förändringarna är en följd av tittartappet för semifinalen, tidigare kallad ”Andra chansen”, då bidragen som inte gått till final i de fyra första deltävlingarna tävlar på nytt. Från och med 2024 får Melodifestivalen istället fem deltävlingar, med sex låtar vardera. Två låtar per omgång går direkt till final, två åker ut och två blir kvar i tävlingen för slutomröstning.

Den femte och sista deltävlingen förlängs sedan med en halvtimme för att kora de sista två finalisterna bland  treorna och fyrorna från deltävlingarna. Tittarna får rösta via app och telefon efter en snabbrepris och resultatet baseras på den röstningen tillsammans med antalet röster i deltävlingarna.

– Vi vill alltid göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Finalen kommer att se ut som tidigare med tolv tävlande bidrag.

Perioden för att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2024 öppnar den 25 augusti.

Christel Valsinger