27 juni 2023

Joey Tempest säljer förlagsrättigheter till Primary Wave Music

Joey Tempest har ingått ett partnerskap med Primary Wave Music som innebär att förlaget förvärvar delar av hans musikkatalog. Avtalet inkluderar fem album och Europe-låtar som ”The Final Countdown”, ”Rock The Night” och ”Carrie”. 

Låtskrivare som säljer sina förlagsrättigheter har vi fått många exempel på under de senaste åren. Bruce Springsteen, Bob Dylan, Tina Turner och Ryan Tedder är några av dem som sålt sina kataloger – för stora summor pengar – till majorförlag eller investeringsbolag. Att svenska låtskrivare gör det är ännu inte så vanligt, även om Swedish House Mafia sålde sin katalog till Pophouse förra året.

Nu sällar sig dock Europes frontman Joey Tempest till skaran. Avtalet med Primary Wave beskrivs som ett partnerskap, i vilket Primary Wave förvärvar rättigheterna till låtar från fem album. Vilka anges inte, men hits som The Final Countdown, Rock The Night, Carrie och Superstitious ingår. Den förstnämnda nådde en miljard visningar på Youtube förra året och har drygt en halv miljard strömningar på Spotify.

Primary Wave är ett förlag som riktar in sig på ”ikonisk och legendarisk musik från hela världen”. I katalogen finns musik av bland andra Burt Bacharach, Stevie Nicks, Whitney Houston och Ray Charles.

I affären med Primary Wave ingår tillgång till förlagets marknadsföringsteam och publiceringsinfrastruktur, vilket inkluderar digital strategi, licensiering, synkroniseringsmöjligheter och film- och TV-produktion.

I ett pressmeddelande säger Tempest att det ”känns fantastiskt att lägga till ytterligare en partner till vårt team som kommer att arbeta och hjälpa till att sprida musiken. Som låtskrivare är det ett privilegium att ha en del av min katalog på samma plats som en av mina hjältar, Bob Marley. Jag känner att mina låtar är i goda händer och kommer att dra nytta av erfarenheten och expertis från mina nya vänner i New York.”

Lexi Todd, Vice President, Business & Legal Affairs på Primary Wave Music säger: ”Vi är glada över att välkomna den legendariske låtskrivaren Joey Tempest till Primary Wave-listan. Hans låtar kommer att fortsätta att ’Rock The Night’ i generationer framöver, och vi kunde inte vara mer exalterade över att tillkännage detta nya partnerskap.”

I år är det 40 år sedan Europes självbetitlade debutalbum släpptes. En officiell dokumentär och en jubileumsturné är planerade.

Christel Valsinger