27 juni 2023

Hyllningsgala för Pugh Rogefeldt

”De va dä dä” är namnet på en hyllningskonsert till minne av den i maj bortgångne Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm den 18 oktober 2023. Medverkar gör några av Sveriges största artister tillsammans med Fredrik Lindström som konferencier.

Bland artisterna som hyllar Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt finns namn som Tomas Ledin och Eva Dahlgren intill nyare namn som Hurula och Amason. Ytterligare en som hyllar Rogefeldt är Per Gessle som berättar om sin medverkan för Dagens Nyheter:

– Pugh har betytt otroligt mycket för mig och min generation. Jag förstår att alla vill vara med. Han var egen, en föregångare. Jag lärde mig så mycket av hur man kan tänja på språk. Det var det Pugh gjorde. Jag lärde mig att det finns inga regler och normer att följa. Han var en häftig man. Det ska bli jättehärligt att hylla honom.

För initiativet står två personer som varit med från start: Bo Frölander, vän till Pugh och en gång trummis i dennes två första band, Hjärtats Ungar respektive Rainrock, ihop med livelegendaren Thomas Johansson, då ny i branschen på EMA, idag på Live Nation. Överskottet går oavkortat till Hjärnfonden.

”Det är åtskilliga som är extremt tacksamma för det Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt hann med under sin långa karriär. Pugh var en ständig sökare som skrev svensk rockhistoria. På många sätt skapade han den svenska rockhistorien som vi känner den. Det var han som uppfann konstarten modern rock på svenska. Nu är det för sent att öga-mot-öga tacka honom för hans verk. Men den 18 oktober sker det näst bästa på Cirkus i Stockholm: ett tvärsnitt av det bästa i svensk pop/rock/progg/soul/visa ger vi ikonen från Västerås uppskattning genom en hyllningskonsert tillsammans med Sveriges största artister”, säger arrangörerna i ett pressmeddelande och fortsätter:

”På Cirkus, i den salong där Pugh ganska exakt fyra år tidigare gjorde sitt allra sista scenframträdande – innan en obotlig nervsjukdom helt tog över och till sist ryckte bort honom 1 maj i år – kommer nu alla aspekter på hans mäktiga låtkatalog att tolkas av artister från nämnda genrer. Backade av ett band som i princip är detsamma som det som kompade honom den gången 2019.”

Medverkande artister är: Amason, Eva Dahlgren, First Aid Kit, Hurula, John Holm, Jojje Wadenius, Kerstin Ljungström, Lill Lindfors, Markus Krunegård, Mats Ronander, Mikael Rickfors & Göran Lagerberg, Per Gessle, Slowgold, Tomas Ledin, Ulf Dageby. Band: Ola Gustafsson, Jojje Wadenius, Andreas Dahlbäck, David Nyström, Martin Tronsson.

Biljetter släpps 29 juni kl.10.00 via livenation.se

Foto Lennart Wernström

Christel Valsinger