26 juni 2023

Martin Ingeström inför nya kapitel

Efter 30 år som VD på Universal Music Publishing slutar Martin Ingeström formellt den 30 juni. MI har kollat vad som händer nu.

Skvallret började gå i vintras och blev officiellt en bit in i året. Martin Ingeström skulle sluta på det svenska Universal Music Publishing-kontor han själv startade för 30 år sedan (då som MCA Music Publishing). I maj firades han av på Brygghuset i Stockholm samtidigt som VD-ersättaren Jonas Wikström klev ut i rampljuset i sin nya roll efter många år som A&R på förlaget.

Den 30 juni slutar Ingeström formellt på UMP. Det betyder att en era i svensk musikbransch avrundas, samtidigt som han för egen del börjar skriva nya kapitel. Mer om det strax, först en summering av några hörnpunkter i Ingeströms karriär bakåt:

Han startade i branschen 1979 på dåvarande Air Music Scandinavia AB och var sedan ansvarig för Chrysalis Records i Norden åren 1985 till 1992. 1993 blev han ansvarig för det svenska kontoret av MCA Music Publishing och inledde med att kontraktera Meja och CajsaStina Åkerström. MCA blev senare UMP.

I rollen på UMP har han kontrakterat och/eller jobbat med namn från Sahara Hotnights, The Hellacopters och Soundtrack of our Lives till ABBA, Robyn, Swedish House Mafia och åtskilliga fler. Men han blev också en frontperson för svenska musikförlag och var exempelvis drivande när Musikförläggarnas pris fick sin nuvarande form. Troligen har ingen suttit längre som VD för ett multinationellt bolag i Sverige.

Vid sidan av själva UMP har han bland annat varit jurymedlem för Polar Music Prize och styrelseordförande för Fanzingo, en mediabyrå med inriktning på integration och inkludering.

Från 1 juli skrivs det nya punkter i hans CV.

Martin säger:

-Det känns fantastiskt bra att efter eget beslut få avsluta karriären som VD efter 30 år och lämna över till Jonas Wikström som jag anställde för 20 år sedan. Efter att ha varit anställd i musikbranschen i 44 år ser jag fram emot att från eget bolag fortsätta som konsult inom branschen och även jobba med mitt andra stora intresse, vin.

Hur mer exakt kommer det intresset att yttra sig?

-Jag sommelierutbildade mig för 15 år sedan som privatist och ska nu jobba med vinimport, vinprovningar, med mera.

Och i musiken framgent?

-Jag fortsätter fortsätter med Polar och Fanzingo, övrigt återkommer jag om…

MI återkommer givetvis om det senare och passar på att tacka Martin för många goda samarbeten genom åren.

Lars Nylin