17 juni 2023

Taubemidsommar i SVT

Evert Taube och midsommar hör ihop som sill och ruskväder. Årets midsommar firar SVT på Taubes Vinga på Västkusten med David Ritschard och Elisabeth Andreasson som två av gästerna.

Från västkustpärlan och Evert Taubes ö Vinga bjuder SVT på sång och musik med Elisabeth Andreassen, West of Eden, Amanda Werne, David Ritschard, Päyam och Martin BaggeTomas von Brömssen lotsar tittarna genom idyllen och äventyren i Taubes värld.

Evert Taube tillbringade sin barndom på Vinga då hans pappa, Carl Gunnar Taube, var fyrvaktare där mellan 1889 och 1905. Det var ett musikaliskt hem där fadern spelade fiol och mamman sjöng. Mamma Julia brukade sjunga frågor till Evert, som han sedan var tvungen att sjungande svara på. Trots att Taube tillbringade merparten av sitt liv i Stockholm har Västkusten för evigt kopplats till honom.

SVT Play fredag 23 juni kl 02.00 och kl 20.00 i SVT1: Midsommarkonsert från Taubes Vinga

Lars Nylin

Foto Daniel Jigenstedt