17 juni 2023

Nomineringsdags till UK Music Video Awards

Förra året blev två svenskkopplade videor nominerade vid UK Music Video Awards. Nu har nomineringsprocessen inletts inför årets priser. 

UK Music Video Awards har nu öppnat sina nomineringar för de mest kreativa och innovativa arbetena inom musikvideor och visuellt material. Galan uppmärksammar årligen de bästa musikvideorna, live-videorna och annat musikrelaterat visuellt innehåll från det senaste året. Kandidater kan skicka in sina bidrag via den officiella webbplatsen på www.ukmva.com fram till den 2 augusti.

Allt kulminerar i en hyllning till världsledande visuella verk torsdagen den 26 oktober i London, då mer än 35 priser för kreativ excellens inom musik i visuella medium kommer att delas ut.

I ett pressmeddelande sägs:

”I takt med att nya regissör-talanger dyker upp över hela världen kommer UKMVAs-juryn att hylla prestationer inom regi med 18 priser inom 6 olika musikgenrer – Pop, R&B/Soul, Dance/Electronic, Rock, Alternative och Hip Hop/Rap/Grime – och uppmärksamma videor från brittiska och internationella artister samt nykomlingar från alla områden som arbetar med en budget under 10.000 pund. Dessutom kommer det att delas ut priser för regi av bästa live-musikvideo och bästa specialvisuella projekt.”

Jämte priserna för enskilda musikvideoprojekt kommer en rad kategorier att hylla enskilda personer för deras samlade verk under det gångna året, inklusive bästa nya regissör, regissör, producent och kommissionär. Priset för bästa produktionsbolag kommer att tilldelas det team som har levererat den mest imponerande samlingen av visuella verk inom musik mellan augusti 2022 och juli 2023.

Vid förra årets UKMVA-gala vann den norske regissören Kasper Häggström i kategorin bästa alternativa video i Storbritannien för sin video till Radioheads If You Say The Word. Andra nominerade var regissörerna Bertil Vorre (Danmark), Erlendur Sveinsson (Island) och Jonas Bang (Danmark). De svenska artisterna Tove Lo och Lykke Li blev nominerade för No One Dies From Love (bästa produktionsdesign) och Eyeye (bästa visuella specialprojekt).

Evenemangschefen Louise Stevens säger: ”I 15 år har UKMVAs främjat musikvideon som konstform, och gemenskapen mellan de som strävar efter att hjälpa artister att uttrycka sig genom allt mer kreativa och innovativa visualiseringar. När vi inleder årets prisutdelning är vi glada över att än en gång få lyfta fram de projekt och de talanger som fortsätter att visa att musikvideo är en så fruktbar och dynamisk genre inom filmskapande.”

Priserna delas ut i följande kategorier:

Best Pop Video – UK

Best R&B / Soul Video – UK

Best Dance / Electronic Video – UK

Best Rock Video – UK

Best Alternative Video – UK

Best Hip Hop / Grime / Rap Video –UK

Best Pop Video – International

Best R&B / Soul Video – International

Best Dance / Electronic Video – International

Best Rock Video – International

Best Alternative Video – International

Best Hip Hop / Grime / Rap Video – International

Best Pop Video – Newcomer

Best R&B / Soul Video – Newcomer

Best Dance / Electronic Video – Newcomer

Best Rock Video – Newcomer

Best Alternative Video – Newcomer

Best Hip Hop / Grime / Rap Video – Newcomer

Best Live Video Best Special Visual Project

Best Performance in a Video

Best Production Design in a Video

Best Styling in a Video, in association with i-D

Best Choreography in a Video

Best Cinematography in a Video

Best Colour Grading in a Video, in association with Studio RM

Best Editing in a Video

Best Visual Effects in a Video

Best Animation in a Video

Best New Director

Best Director

Best Director of Photography

Best Producer

Best Production Company, in association with Kodak

Best Commissioner

Best Agent

Lars Nylin