17 juni 2023

K Special sommarfirar med tre x musikdokumentärer

SVT:s K special firar sommar med en serie kultfilmer där tre har musikttema. 

Vem dödade The KLF? – söndag 18 juni

The KLF gjorde hiphop-inspirerad och samplingstung elektronisk dansmusik. Bakom bandnamnet stod duon Bill Drummond och Jimmy Cauty, som förutom genom musiken också blev kända när de eldade upp en miljon pund. En berättelse om en av historiens mest ikoniska och kontroversiella musikgrupper, och en skildring av tidsandan under de sista skälvande decennierna innan millennieskiftet. Brittisk dokumentärfilm av Chris Atkins.

Summer of Soul – söndag 25 juni

Sommaren 1969 ägde inte bara Woodstock rum utan även en annan festival: Harlem Cultural Festival. Den fick hundratusentals besökare men aldrig samma mytologiska status. ”Summer of Love” är en film om ett avgörande moment i afroamerikansk musikhistoria med framträdanden av artister som Stevie Wonder, Nina Simone, Gladys Knight och B.B. King med flera. Amerikansk dokumentär av Ahmir ”Questlove” Thompson som belönades med en Oscar för bästa dokumentärfilm.

Nothing Compares – en film om Sinéad O’connor – söndag 9 juli

Vid dryga 20 års ålder var Sinead O’Connor en av Irlands största stjärnor. Med rakat hår, blicken rakt in i kameran och en makalös röst tog hon över MTV med megahiten Nothing Compares. I den här gripande dokumentären får vi följa hur sångerskans val att tala ut om orättvisvor och kritisera den katolska kyrkan ledde från stjärnstatus till världsomspännande fördömande. En film av Kathryn Ferguson.

Lars Nylin

Foto SVT/Searchlight