6 juni 2023

Conception tar över Birka

Metalbandet Conception har genomfört flera olika ”camps” för sina fans under de senaste åren, där de allra mest trogna superfansen betalar 20 – 25 000 kronor för exklusiva upplevelser tillsammans med bandet. I september blir det viking-camp på Birka i Mälaren.

För en hel del artister och band har crowdfunding och alternativa intäktsströmmar blivit viktiga delar av ekonomin. Även om live, streaming, skivor och intäkter från offentligt framförande vanligtvis är de huvudsakliga intäktskällorna, finns det andra kreativa sätt som artister kan skapa intäkter på.

NFTs via olika plattformar och crowdfunding på Patreon, Kickstarter, Indiegogo m fl, används för att finansiera nya utgivningar och turnéer, men det finns också andra sorters upplevelser som fans är villiga att betala rätt mycket pengar för.

I september tar norska metalbandet Conception med sig fansen ett par dagar till Birka i Mälaren, för ett ”Viking Camp”. Biljetterna kostar 2 000 pund styck (27 000 kronor). Bandet har genomfört flera camps tidigare med fansen, och alla har sålt ut snabbt.

MI pratade med Tore Østby, gitarrist i Conception och boende i Stockholm.

Det är inte första gången ni gör den här sortens nära evenemang med fansen, hur kom ni på idén från början?

– När vi började igen 2017 och gick tillbaka till DIY så gick vi igenom olika möjligheter av erbjudanden i crowdfunding, och eftersom vi alla älskar friluftsliv så kändes det naturligt att göra en vildmarkscamp där våra fans kunde uppleva norsk natur med oss en helg. Vi köpte ett gäng tält, sovsäckar och en stor tipi där vi kunde samlas runt en lägereld på kvällarna. Det stod snabbt klart för oss att det här var något fansen önskade, campen sålde slut direkt.

Vilka andra koncept har ni haft?

– Alla turer hittills har varit i norsk natur. Den första campade vi vid Trollstigen och tog en fantastisk fjällvandring uppför den branta fjällsidan. Andra turen gick till Telemark där vi också fick en fin fjälltur och campade nära den kända tungvattenfabriken. Den tredje campen blev inomhus på vintern på en gård vid Randsfjorden, det var första gången vi tog med instrument och jammade med fansen.

– Vi fick också besök av en kock med ett mobilt kök som serverade traditionell mat från naturen. Den senaste campen gick i fjol till Venabygdsfjället, inte långt från Rondane, som är en annan typ av vackert norskt fjällandskap att vandra i. Förutom fjällupplevelserna har vi väldigt kul i lägren, med god mat och dryck och otaliga berättelser runt lägerelden.

Förutom att skapa intäkter till bandet, finns några andra fördelar som du ser med den här sortens exklusiva events?

– Det här är ett fantastiskt sätt att knyta starkare band till våra ivrigaste fans. Vi var väl lite nervösa inför hur det skulle gå på den första turen, men det har varit bra gäng varje gång. Deltagarna kommer från USA, Kanada och olika länder i Europa, och det har varit en bra blandning av både ålder och kön. Alla har haft stort intresse av både musik och upplevelser, och flera har kommit gång på gång.

– En oväntad effekt vi märkte redan på första campen var att en del deltagare var väldigt blyga och hade svårt att prata i grupp, och vi tog tag i dem lite extra på vår första fjällvandring. De öppnade upp en efter en och fann en trygghet bland oss och resten av gruppen.

– Vårt minialbum ”My Dark Symphony” handlar om bandmedlemmarnas mentala resa och utmaningar, och med detta som bakgrund blev det lättare för deltagarna att öppna upp om egna mentala utmaningar. Alla delade med sig av sina historier, och i tillägg till att vi knöt nära band till våra fans menar flera deltagare att de blivit vänner för livet. Flera av dem har i efterhand berättat att dessa upplevelser hjälpt dem vidare i livet. En oväntad effekt som är ett ännu starkare kapital än själva finansieringen.

Conception Viking Camp går av stapeln 22 – 24 september och förutom att tävla i vikingaspel, prova på mat och mjödtestning kommer fansen vara med i rekonstruktionsarbetet av vikingahus och gravar tillsammans med hela bandet.

https://conception.bandzoogle.com/

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se