3 juni 2023

Musikarena under Almedalsveckan

Almedalsveckan får i sommar en ny arena för musik och annan kultur, mat och möten med hållbarhet i fokus. Musikbranschbekantingen Filip Adamo är en av de ansvariga för satsningen Kruttornet. Svensk Live står för värdskapet en av dagarna.

–  Det är ett initiativ för en hållbar framtid och en demokratisering av Almedalsveckan. När Almedalsveckan sluter sig och blir en klubb för inbjudna efter 17.00 öppnar vi istället upp för alla och fortsätter scenprogrammet till 22.00. Vi försöker hitta en annan tonalitet och skapa lustfyllda aktiviteter. Vi behöver inte DJ Battle, vi behöver Debattle. Det är viktigare än någonsin med öppna arenor. Denna är byggt utifrån hållbarhet och återbruk i fokus, berättar Filip Adamo, som tillsammans med den lokala entreprenören Tim Thörnhammar Moberg driver den nya arenan.

I ett pressmeddelande summeras visionen om Kruttornet:

”Kruttornet – En hållbar arena är en central, vibrerande och öppen samlingsplats för besökarna att skapa sin egen uppfattning kring Almedalsveckan. Almedalsveckans mest spännande plats i direkt anslutning till havet och veckans epicentrum; Almedalsparken. En inbjudande arena som involverar bofasta som inresta att känna sig inkluderade och välkomna till Almedalsveckan med dess puls, partiledartal och debatter. En ny arena under Almedalsveckan för samtal och debatt med andra infallsvinklar till komplexa frågor och en yngre tonalitet. Samt möjligheten till en god bit mat tillsammans från den intilliggande restaurangen Krütet & Bodega. Den första i sitt slag, öppen för alla från morgon till kväll. Scenprogrammet pågår från 09.00 till 22.00 och om kvällarna får konsten och kulturen dominera scenprogrammet. Exempelvis kommer Svensk Live ta värdskapet torsdag den 29/6 och under deras kväll finns både debatter som musikaliska inslag när de bjuder in alla till årets Popkulturella mingel.”

Joppe Pihlgren, Verksamhetsledare på Svensk Live, säger:

– Om det inte hade varit för att Kruttornet blev av så hade vi inte dragit på med ett stort evenemang under Almedalsveckan. Nu finns platsen som kan andas det som våra verksamheter handlar om: livemusik och samtal om hur vi ska göra för att enligt vårt motto: Förbättra världen med livemusik och förbättra världen för livemusik!

På dagarna har arenan bl a Länsförsäkringars Forskningsfond, Energicentrum Gotland och LF Gotland som värdar för olika delar av dagsprogrammen.

Kruttornet erbjuder förutom den vädersäkrade scenen på umgängesytor, samlingspunkter och unika möjligheter för samhällsaktörer att närvara med eget innehåll. Här finns även gratis co-workingplatser.

–  Det är en magisk plats. Här höll Olof Palme sina första tal som låg till grunden för Almedalsveckan och konstigt att den inte använts flitigare, säger Tim Thörnhammar Moberg.

Filip Adamo avslutar:

– Jag har länge drömt om att kunna skapa en mötesplats på lika villkor för alla under världens största demokratiska mötesplats. Att öppna upp, demokratisera och föryngra Almedalsveckan för att få fler engagerade i den samhälleliga utvecklingen. Med En hållbar arena och den intilliggande restaurangen skapar vi en sådan mötesplats. Ät en god bit mat och bli nyfiken på samtalet från scen och träffa nya människor. Här låter vi konsten och kulturen ta över scenprogrammet om kvällarna och här finns varken osa, vip eller gästlista. Alla ska med och du är inbjuden.

Lars Nylin