23 maj 2023

Johan Lindström och Neo nominerade till Nordiska rådets musikpris

13 artister, grupper och ensembler är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2023. Bland dessa finns svenska Johan Lindström och Norrbotten Neoliksom bekanta namn som isländska Sigur Ros och Teitur från Färöarna.

De representerar ett brett spektrum av genres från klassisk musik, jazz och folkmusik till samtida konstmusik och experimenterande rock och pop. Vinnaren presenteras den 31 oktober i Oslo.

Bland årets nomineringar finns både komponister och låtskrivare, solister, folkmusiker och musikgrupper samt en kantelespelare, en pianist och en orkester. Här finns internationella stjärnor, musikaliska magiker och avantgardister, starka röster och kreativa talanger med stor musikalitet liksom etablerade artister som varit verksamma i många år.

De nominerade:

Danmark

Anja Jacobsen

Peter Uhrbrand

Finland

Maija Kauhanen

Petri Kumela

Färöarna

Teitur

Grönland

SIGU

Island

Elfa Rún Kristinsdóttir

Sigur Rós

Norge

Berit Opheim

Håvard Gimse

Sverige

Johan Lindström

Norrbotten Neo

Åland

Whatclub