21 maj 2023

4 Snabba: Evelina Melkersdotter om Branschkompassen

Evelina Melkersdotter går mot slutet av en lyckad utbildning i Musik & Eventarrangör. Men i början kände hon sig förvirrad över musikbranschens alla alternativ. Ur detta har hon nu skapat YouTube-guiden Bransckkompassen. 

Vad är branschkompassen?

-Branschkompassen är en youtubeserie i fem avsnitt där jag intervjuar fem personer inom fem olika branschinriktningar i musik- event och tv-branschen. Allt från den exekutiva producenten för Melodifestivalen, Idol-vinnaren och artisten Nadja Kasanesh till produktchefen Robert Skowronski på musikbolaget Warner Music Sweden. Jag ställer frågor som rör deras karriärer, hur de tog sig dit dem är idag samt vad de har för tips för att ta sig in i branschen. Branschkompassen ska fungera som ett hjälpmedel och en vägledning för framtidens branschfolk som vill hitta rätt från början.

Vad hade du själv för guidning när du sökte dig in i branschen?

-Jag har alltid älskat musik, velat vara delaktig i större projekt och ständigt sökt mig till det kreativa. Jag har själv sjungit och stått på scen hela mitt liv men kände i samband med pandemin att jag ville bredda mig inom musik-branschen och pröva på jobbet bakom scenen. Jag fick då nys om en utbildning kallad Musik- och eventarrangör på Campus Nyköping, bestämde mig för att söka och blev antagen. Någonting jag aldrig kommer ångra då det givit mig otroligt många verktyg och erfarenheter inför att nu börja verka i branschen på riktigt. Däremot var jag väldigt förvirrad under utbildningens start och visste inte riktigt vilken riktning jag skulle ta eller vilken praktik jag skulle söka i en uppsjö av möjligheter. Vill jag jobba med event, live, tv eller på ett musikbolag? Just därför har jag skapat Branschkompassen som ska fungera som ett hjälpmedel och en guide för elever när det kommer till just val av branschinriktning och hur man enklast söker sig dit.

Vilken branschriktning har du tagit under utbildningen?

-Efter att ha haft möjligheten att testa mig fram under min utbildning och jobbat samt gjort praktik på flertalet produktioner som Idol, Melodifestivalen, Masked Singer och liknande samt jobbat på olika events och filmpremiärer så är jag numera och gör min sista praktik på musikbolaget Warner Music. Där får jag göra allt från att projektleda en releasefest till att pusha inför artisters releaser på sociala medieplattformar. Jag tycker verkligen att allt i den här branschen verkar roligt men eftersom jag själv i grunden sysslat mycket med musik så tycker jag det vore absolut roligast att jobba nära artister och allt det kreativa det tillför. Warner Music vore såklart en dröm och nu får jag vara där vilket jag är otroligt tacksam för! Oavsett vad tror jag det gäller att ha ett nyfiket och positivt mindset samt vara öppen för mycket så kommer man så småningom hamna rätt till slut.

Hur ser du generellt på branschutbildning i Sverige?

-Bara positivt! Visst, du kan ta dig in i branschen utan utbildning men jag skulle säga att det underlättar enormt att få ta del av kunskap från erfarna lärare som är verksamma i branschen, skaffa dig användbara verktyg samt bygga erfarenhet och ett kontaktnät som man har möjlighet att göra under sina praktikperioder. Min upplevelse när jag varit ute är att folk generellt sett ser väldigt positivt på när man går en utbildning och många praktikplatser kräver även att man har det bakom sig.

Länk till serien:

https://www.youtube.com/@Branschkompassen/videos

Lars Nylin