15 maj 2023

Första Annele-stipendiet till Linnéa Norlén (Sky Li)

Torsdagen 11 maj hölls en ceremoni för att hylla första kvinnan att motta Annele-stipendiet. Annele-stipendiet syftar till att stötta kvinnliga kreatörer och är instiftat till minne av Annele Hencz Mortimer-Hawkins, som var verksam i musikbranschen åren 1997-2021.

Annele Hencz Mortimer-Hawkins var en engagerad medarbetare hos Universal Music och var tongivande i många artistlanseringar ända fram tills hon gick bort i cancer för drygt två år sen.I Anneles anda har Universal Music, hennes senaste arbetsplats, instiftat ett stipendium på 50.000 kr. Stipendiet vänder sig till kvinnor mellan 18-35 år, som är verksamma i musikbranschen inom områdena låtskrivare, producent, musiker eller sångare/vokalist, med syfte att förstärka möjligheterna i den kreativa processen. Önskan med stipendiet är att Anneles outtröttliga passion i att lyfta fram varandras insatser får leva vidare. År 2023 är första året stipendiet delas ut.

Årets stipendiat är Linnéa Norlén (Sky Li):

Juryns motivering:

”Efter att juryn lyssnat igenom drygt 800 ansökningar kan vi konstatera att Sverige fullkomligt blommar av kvinnor som är kreativa inom musik.
Det är helt ofattbart hur mycket talang det finns i vårt avlånga land. Att tratta ner detta till enbart en person att ge stipendiet till detta första år var ofantligt svårt. Efter många, långa överläggningar och röstgenomgångar har vi enats om att ge stipendiet till en kvinna som kallar sig för en “independent DIY multi creator”. Linnéa producerar, skriver och framför musiken helt på egen hand. Låtarna är otroligt välskrivna och det låter helt fantastiskt. Linnéa har ett melodispråk som tyder på hög musikalisk kvalité. Vi tycker även att det är oerhört imponerande och inspirerande hur hon gett ut allting på egen hand hittills. Linnéa Norlén, som går under artistnamnet Sky Li är verkligen värd att lyftas fram och vi hoppas att stipendiet ska få henne att fortsätta göra det hon gör och att flera ska hitta och få uppleva hennes musik. Vi i juryn tror att hon har en lysande framtid framför sig.”

För mer info: www.annelestipendiet.se

Lars Nylin

Bilden från vänster: Joakim Johansson, Frida Boström, Mia Segolsson, Mirjam Törnstrand, Linnéa Norlén, Ulrica Örn, Sofia Sandqvist, Magnus Broni, Eric Gadd, Moa Lignell, Emilie Rosenblad.