14 maj 2023

Svensk Jazz trippelprisar

Riksförbundet Svensk Jazz har under årets upplaga av Jazzfesten uppmärksammat årets mottagare av förbundets tre utmärkelser Jazzkannan, Basisten och Lifetime Achievement. Årets mottagare är sångerskan Rigmor Gustafsson (Jazzkannan), Siggi Loch (Basisten) kontrabasisten Palle Danielsson (Lifetime Achievement).

Basisten, en skulptur av konstnären Göran Hazelius, tilldelas någon som gjort jazzen stora tjänster, inte nödvändigtvis genom att själv spela, utan genom att på andra sätt ha främjat jazzens utveckling och utbredning. Jazzkannan delas ut för nydanande insatser inom jazzmusiken och består av en specialdesignad kanna i glas – en riktig jazzkanna. Förbundets hederspris Lifetime Achievement är ett specialtryck av konstnären Jenny Svenberg Bunnel som delas ut för livslång insats i jazzens tjänst.

Motiveringarna lyder:

Jazzkannan

”Jazzkannan tilldelas en sångerska och kompositör som bidragit starkt till att förnya och utveckla jazzen sedan debuten i mitten på 90-talet. Berikad av andra musikstilar går hon orädd in i jazzen och har lyckats svetsa samman genreuttryck på ett vis som hörs långt utanför landets gränser. Hennes många samarbeten med andra musiker och orkestrar placerar henne i den allra högsta divisionen. Med Grammis, Kungliga Musikaliska Akademins jazzpris och Guldkatten i bagaget är hon en av de mest etablerade och rosade jazzsångerskorna i vårt avlånga land. Rigmor Gustafsson – en värdig jazzambassadör – belönas med jazzkannan 2023.”

Basisten

”Under många decennier har han och hans medarbetare verkat som Europas, ja kanske världens största independentbolag inom jazzen. Han är en entreprenör – mecenat – filantrop med stort hjärta. En eldsjäl som givit svensk jazz ett ansikte internationellt. Kärleken till den svenska jazzen föddes redan på 1960-talet då han kom i kontakt med den musik som utvecklades av Jan Johansson, Georg Riedel och Bengt Arne Wallin. Han har sedan dess knutit otaliga svenska artister till ACT. 2010 tilldelades han svenska Nordstjärneorden för utländska medborgare för sina insatser för Sverige eller svenska intressen. Siggi Loch är en synnerligen värdig mottagare av utmärkelsen Basisten.”

Lifetime Achievement:

”Riksförbundet Svensk Jazz tilldelar 2023 utmärkelsen Lifetime Achievement till en kontrabasist som i över ett halvt sekel väckt beundran och uppmärksamhet i hela jazzvärlden med sin varsamma och lyhörda spelstil. Han har samarbetat med ett stort antal av jazzens främsta musiker och medverkat i otaliga inspelningar. Yngre generationer jazzkontrabasister har i Palle Danielsson funnit en stilbildare.”

Lars Nylin 

Foto Thron Ullberg