14 maj 2023

CajsaStina Åkerström sluter avtal med UMP

Sångerskan och kompositören CajsaStina Åkerström har slutit ett sub-publishing-avtal för hela sina låtkatalog med Universal Music Publishing.

CajsaStinaÅkerström hade redan innan detta sitt första decennium som låtskrivare förlagt hos Universal Music Publishing, i ett avtal med MCA Publishing inlett 1993, men de senaste decennierna har hon förlagt i manus på egna Calimba Music.

– Det känns utmärkt att samla ihop alla låtar, nära 100, hos förlaget där det en gång började. I dessa tider av synkar och ständigt ny teknik är det lysande att få hjälp av de skickligaste i gebitet, säger CajsaStina, som senare år har en låtsynk i en filmproduktion som ännu är hemlig, men som hon tror kommer att få ett bra genomslag.

– Det blir mycket intressant att knyta starkare band till en låtskrivare som varit med oss redan från start, fortsätter Jonas Holst, Head of Film/TV Creative på Universal Music Publishing, och syftar på att CajsaStina var en av de allra första som kontrakterades när svenska UMP startade under namnet MCA 1993.

CajsaStina har under en snart 30-årig skivkarriär bakom sig framgångar som den Grammisbelönade debutsingeln Fråga stjärnorna från det platinabelönade första albumet, gästspelet hos Åsa Jinder i  Av längtan till dig, det listtoppande albumet De vackraste orden – Tio visor, och senast albumen Vreden & Stormen (Grammisnominerad 2015) och Äventyret börjar här (2019). Senaste nyinspelade utgivningen kom 2020 med Nattunn is. 2022 gav hon på det egna bolaget ut julalbumet Jul i gemenskap.

Totalt har hennes verk streamats mer än 60 miljoner gånger på Spotify med toppar i nämnda Fråga stjärnorna och Av längtan till dig, liksom sentida låtar som Är det så här det känns att komma hem och Om det var du.

Från pandemin har CajsaStina även inlett en redan framgångsrik bana som konstnär. Efter en första utställning i hemstaden Kalmar sommaren 2021 har det fortsatt med utställningar över landet. Senare i år väntar en första utställning i Stockholm.

Christel Valsinger

Foto TT Bild