25 april 2023

Nya visfestivaler med kvinnligt fokus

Sverige får två nya visfestivaler i sommar som sätter fokus på kvinnliga artister: Hälsinglands visfestival i Söderhamn och Varbergs Visfestival. Bland artisterna finns Sofia Karlsson (bilden), Monica Törnell och Lisa Miskovsky.

Lördag den 17 juni öppnar Hälsinglands Visfestival på Alirs Öga Söderhamn och den lördag den 19 augusti startar Varbergs Visfestival på Getterön i Varberg. Sverige får då också två helt nya naturarenor för kultur och musik.

Det är Tomas Lingman (Hälsingland) och Anders Westin (Varberg) som presenterar när norra och södra Sverige får två nya visfestivaler sommaren 2023.

Man skriver gemensamt:

”Med våra festivalkollegor har vi under vintern och våren planerat, stött och blött idéer med varandra om att bygga upp en varsin familjevänlig visfestival med lokala och nationella artister. Festivalen i Hälsingland är platsen Alirs öga (Söderhamn) vid norra Europas största naturkonstverk och i Varberg blir platsen nedanför ett av Hallands vackraste naturreservat på Getterön. Två fantastiska spektakulära naturmiljöer vid hav och berg och dalar.”

Profilen med kvinnligt fokus summeras i pressmeddelandet:

-Hälsinglands och Varbergs Visfestival sätter fokus på kvinnliga artister och är en viktig och aktuell fråga som inte bara handlar om musik, utan om samhället som helhet. Kvinnor har länge varit underrepresenterade i festival Sverige och har fått mindre uppmärksamhet än sina manliga kollegor. Hälsinglands och Varbergs Visfestival är alltså inte bara en vanlig musikfestival, utan en festival som har en stark social dimension. Genom att aktivt sätta fokus på kvinnliga artister, tar festivalen ett steg i riktning mot en mer jämställd musikbransch.

Hälsinglands Visfestival lördag den 17 juni:

Lisa Miskovsky, Monica Törnell, Bo Sundström (från Bo Kaspers Orkester), Sara Zacharias (dotter till Ted Gärdestad), Anna Stadling, Iris Bergcrantz, Ida Wiklund samt lokala Hälsingefyr och Lisa Eismar.

Varbergs Visfestival lördag den 19 augusti:

Sofia Karlsson, Lisa Miskovsky, Uno Svenningsson, Sara Zacharias, duon Dimpker Brothers med Adam och Martin Dimpker och Varbergs artisterna Sara Löfgren med dottern Leia samt Jenny Almsenius.

Text & foto: Lars Nylin