25 april 2023

Hederosgruppen får Gyllene Skivan 2022

Kvartetten Hederosgruppen får priset Gyllene Skivan 2022 för det även Grammisnominerade albumet Ståplats.

Gyllene Skivan delas för 68:e gången ut till föregående års bästa svenska jazzalbum. Pristagaren utses av en jury utsedd av tidningen JAZZ (Tidigare Orkesterjournalen) samt tidningens läsare. Bland pristagare finns namn som Lars Gullin, Jan Johansson, Bobo Stenson, Nannie Porres, Esbjörn Svensson, Lina Nyberg och Per ”Texas” Johansson.

I en intervju med bandet i senaste numret av JAZZ, på frågan om hur gruppnamnet uppstod, svarar Martin Hederos: ”Jag samlade ihop bandet i början men redan från första konserten så började de andra bidra med låtar och det utvecklade sig snabbt till en totalt kollektiv resa, alla fem skriver, alla tycker till om allt. På det sättet är namnet ett problem men det känns lite sent att byta…”

Hederosgruppen utsågs tidigare i år som Manifestvinnare i jazzkategorin med Ståplats. De är även Grammisnominerade för albumet i jazzkategorin.

Prisceremonin och utdelningen av Gyllene Skivan kommer äga rum under Huddinge Jazz Festival den 3 juni.

Lars Nylin