24 april 2023

Stor svensk närvaro vid The Great Escape

Festivalen The Great Escape i Brighton är en av Europas viktigaste mötesplatser för musikbranschen. Här möts branschen kring morgondagens akter. Dimpker Brothers, DULL, Nathan Aeli och Sötnos är några av svenska namn bokade till årets upplaga i mitten av maj.

Förutom DULL från Stockholm är nu även brödraduon Dimpker Brothers från Hulta, Nathan Aeli från Göteborg, och bandet Sötnos från Stockholm bokade. Artisterna kommer att genomföra flera spelningar under festivalen, varav en på scenen ÅÄÖ… Sounds Swedish.

ÅÄÖ… Sounds Swedish är en mötesplats som lyfter fram svensk musik i internationella sammanhang. Bakom initiativet står Talentcoach, Sensus studieförbund, Westside Music Sweden, ALOADED och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Vid årets genomförande i Brighton bjuder organisationerna även in till ett mingel under torsdagskvällen.

– Genom satsningen får svenska band och artister chansen att stå på en internationell scen, knyta nya kontakter, få en fördjupad förståelse för andra länders musikliv samt bredda sin publik. I samtal och workshops får akterna även stöd i det förberedande arbetet i syfte att få så bra genomslagskraft som möjligt och kunna arbeta strategiskt i det de vill uppnå, säger Linnéa Jonsson på Sensus studieförbund.

– Maj i Brighton, många bra band, spela rock och förhoppningsvis träffa nya rockpartners. Vi är glada över att ta vår blandning av indie, punk och skandinaviska skrikande gitarrer till Storbritannien för första gången, säger Canan Rosén som spelar i bandet DULL.

Det är överhuvudtaget ett stort svenskt inslag i årets upplaga av The Great Escape. Förutom scenen ÅÄÖ… Sounds Swedish är flera svenska band och artister bokade till festivalen, exempelvis Girlscout, Hannes, Deki Alem och 7ebra.

Lars Nylin