24 april 2023

Årets Grammis-nykomlingar tolkar Maggio, Linnros och The Ark

Det är snart dags att kora vinnarna i Grammisgalan som i år arrangeras för 40:e gången. Spotify, som är en av galans sponsorer, kommer att dela ut priset till Årets Nykomling. Bland de nominerade finns Cornelia Jakobs, BELL och Olivia Lobato som inför galan har fått chansen att välja ut och tolka varsin låt av artister som tidigare varit nominerade nykomlingar.

Låtarna har spelats in i Spotifys studio i Stockholm, och släpps nu på fredag den 28:e april.

I fem år har Spotify stöttat Grammisgalan i arbetet att lyfta årets stjärnor inom musikbranschen, och för andra året i rad aktiveras musikstudion som en del i arbetet med kategorin Årets Nykomling.

Spotify summerar:

”Samtliga nominerade får chansen att tolka en låt från en tidigare nominerad nykomling – både för att kontextualisera Grammis rika arkiv, men också som en påminnelse att även de mest självklara stjärnorna på musikhimlen idag har varit nykomlingar någon gång i sin karriär. I år har artisterna lagt extra vikt på att välja låtar och artister som de har en personlig koppling till, vilket resulterade i följande tolkningar:

Cornelia Jakobs tolkar “It Takes a Fool to Remain Sane” av The Ark, nominerade till Årets Nykomling 2001.

BELL tolkar “Genom Eld” av Oskar Linnros, nominerad till och vinnare av Årets Nykomling 2011.

Olivia Lobato tolkar “Måndagsbarn” av Veronica Maggio, nominerad till och vinnare av Årets Nykomling 2007.”

Cornelia Jakobs om valet att tolka The Ark:

För mig har den här låten stått för frihet, stolthet och vemodig eufori ända sen min barndom. Så jag ville att min version skulle låta och kännas precis så. Som en spegling av 8-åriga Cornelias inre när jag stod och skrek-sjöng med tårarna i halsen, i mitt ceriserosa flickrum ute på Djurö där jag växte upp. Om jag lyckas inspirera någon en bråkdel så mycket som Ola inspirerat mig, så är jag nöjd.

BELL om kopplingen till Oskar Linnros:

Oskar är en artist som ligger mig nära hjärtat. Jag har vuxit upp med hans musik och alltid fascinerats av hans sätt att skriva. Hans språk är så säreget, som poesi. Jag valde “Genom Eld” för att den känns tidlös, men också för att det gick att behålla essensen av Oskar och samtidigt få till ett sound som kändes som mitt eget. Jag har hittat ett bra gränsland.

Olivia Lobato om sin tolkning:

Hela Veronicas låtkatalog är fantastisk, men det kändes kul att tolka en låt från ett av hennes första album, även om jag bara var fyra år när Måndagsbarn släpptes! Det är en glad och peppig låt, och jag har lagt till mycket ös i min tolkning. Det är en perfekt låt att köra live och ligger redan med i setlistan för mina sommarspelningar. Jag är väldigt stolt och taggad på att få spela den.

Pressmeddelandet fortsätter:

”Spotify vill stötta artister oavsett vart i karriären de befinner sig och arbetar kontinuerligt med att bygga och synliggöra nästa generation i musikbranschen. Partnerskapet med Grammis och Årets Nykomling är ett av sätten som detta arbete tar sig uttryck.”

Studion är vårt huvudkontors hjärta och en plats där både etablerade och aspirerande artister kan bygga sina karriärer, förverkliga sina visioner och skapa nya kapitel i katalogen. Det är fantastiskt lyxigt för oss att få vara nära den kreativa processen, berätta historier tillsammans med artisterna och öppna dörrarna för nya samarbeten. Vi äger inga rättigheter till det som spelas in här, utan studion är ett sätt för oss att bidra till musikbranschens framtid och utveckling, säger Sophia Olofsson, innehållsproducent och projektledare för studioinspelningar  på Spotify.

Jenny Hermanson, Nordisk VD på Spotify, delar ut priset till Årets Nykomling under Grammisgalan.

Lars Nylin

Foto Therese Öhrwall