18 april 2023

4 Snabba: Niclass Björlund, inför IMPF:s möte i Stockholm

I slutet av veckan samlas IMPF – Independent Music Publishers international Forum – i Stockholm för att diskutera aktuella förlagsfrågor. MI bad Niclass Björlund, styrelsemedlem i IMPF och grundare av egna förlaget Edition Björlund, att berätta mer.

På programmet för torsdagen står en genomgång av den globala marknaden för oberoende förlag 2023 medan fredagen tillägnas panelsamtal med rubriker som ”Breaking New Talent” och ”Award Ethics and Freedom Expression”. Bland talare och panelister från Sverige återfinns bl a Kerstin Mangert (Musikförläggarna), Mona Aghai Berg (All About Music), Casper Bjørner (Stim) och Niclas Molinder, (Session). Moderator är Per Strömbäck.

Vilka och hur många deltagare förväntas komma till mötet?

– Det är cirka 100 som kommer från världens alla olika hörn. Vi firar ju 10 år av IMPF och organisationen har vuxit sedan vi träffades den där vårdagen i Paris 2013 – jag tror vi åtta-nio stycken då.

Är det något du är extra peppad på i programmet?

– Alltså, det är ju fegt att säga ”allt” men jag tycker alla punkter är väldigt intressanta. Vi ligger långt framme i utveckling på så många sätt här uppe i Sverige. Dels vår utveckling av nya talanger men också alla nya digitala tjänster och sätt att lyssna på musik som har en historia från vår del av världen. Vi har ju bara bra panelister på fredag och det ska bli superkul!

IMPF firar 10 år. Vad har sammanslutningen haft för betydelse under åren? 

– Jo, vi firar ju 10 år och det har varit en otrolig utveckling från våra första stapplande steg till att nu på riktigt vara en medspelare för alla indies runt om i världen. Vi är ju en lite speciell organisation som inte bara jobbar politiskt utan även med entreprenörskapen och de kreativa initiativen. Vårt Palma Meet i oktober började som ett litet initiativ men det är nästa fullbokat redan. Det riskerar eller har chansen att ta över Midems roll i indievärlden. Även om det inte har varit målsättningen så har vi fått den responsen.

Vilka frågor är överst på dagordningen för independentförlagen just nu? Skiljer det sig från majorförlagen?

– Överst på dagordningen är förvisso i många fall samma som för alla som är låtskrivare eller förlag och det är AI och var det tar branschen någonstans. Det drabbar oss ju alla kollektivt. Alla bolag som försöker runda regler i vårt sätt att jobba är också på dagordningen.  Men också hur administrationen fungerar och vad våra sällskap håller på med. Som indies har vi inte samma kraft en och en som en major, men tillsammans blir vi starkare. IMPF är inte bara nätverk utan har örat väldigt tätt intill vad som händer för medlemsförlagen och vi är väldigt konkreta.

Christel Valsinger