11 april 2023

IN MEMORIAM: Lasse Wellander

Lasse Wellander, under fem decennier en av landets mest firade elgitarrister, har gått bort.

Det var efter en tids kamp mot cancer som Lasse Wellander gick bort på långfredagen. Familjen skriver på Facebook:

”Det är med obeskrivlig sorg vi måste meddela att vår älskade Lasse har somnat in. Lasse blev nyligen sjuk i vad som visade sig vara spridd cancer och tidigt på långfredagen gick han stilla bort, omgiven av sina närmaste.
Du var en fantastisk musiker och ödmjuk som få, men framför allt var du en underbar make, pappa, bror, farbror och farfar. Snäll, trygg, omtänksam och kärleksfull… och så mycket mer, som inte går att beskriva i ord. Ett nav i våra liv, och det är ofattbart att vi nu måste leva vidare utan dig.
Vi älskar och saknar dig så.”

Nora-födde och Örebro-uppväxte Wellander hade en lång karriär mitt i den svenska populärmusiken, Men mest bekant hos den breda allmänheten, och även internationellt, blev han för sin roll som husgitarrist för ABBA. Han spelade med bandet  studio och på flera turnéer. Han var dessutom med på soundtracket till filmerna Mamma Mia, Mamma Mia! Here We Go Again, Chess-projektet och på senaste albumet Voyage.

ABBA hyllar honom på Instagram:

”Lasse var en kär vän, en rolig kille och en superb gitarrist. Vikten av hans kreativa input i inspelningsstudion och hans stabila gitarrspel på scenen var enorm. Vi sörjer hans tragiska och allt för tidiga bortgång, och minns de vänliga orden, sinnet för humor, hans stora leende, den musikaliska briljansen hos mannen som spelade en sådan viktig roll i ABBA-historien. Han kommer vara djupt saknad och aldrig glömd.”

Redan som 16-åring började Wellander spela i Peps Perssons bluesband Peps & Blues Quality. Han blev sedan medlem  gruppen Nature och parallellt med ABBA-jobben kompade han i Nature artister som Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad och Ulf Lundell. Nature gjorde själva flera hyllade album.

Senare gav Wellander ut ett stort antal egna verk, men spelade även i Low Budget Blues Band och bland annat med Björn Skifs. Han fick också en roll som sessiongitarrist hos bland annat ledande dansband.

Lasse Wellander blev 70 år.

Lars Nylin